Advocaat Benno L.: rechtsstaat in geding na ultimatum Leidenaren

Politieoptreden bij demonstratie
Politieoptreden bij demonstratie
LEIDEN - ‘De overheid moet nu iets zeggen in de trant van ‘de eerste die hem met een vinger aanraakt is de onze’’, dat zegt advocaat Pieter van der Kruijs van de pedoseksueel Benno L. Boze inwoners van Leiden stelden de gemeente maandagavond een ultimatum. Als Benno L. niet voor zaterdagmorgen 8.00 uur weg is, zetten zij hem zelf buiten de gemeentegrenzen.
‘De rechtsstaat is nu in het geding’, meent Van der Kruijs. Hij vindt dat de discussie die nu is ontstaan moet worden doorbroken. ‘Kijk hoe kinderen slachtoffer worden van misbruik? Meestal gebeurt het in huiselijke kring. Pedoseksuelen doen het niet op straat’.
Benno L. zelf zit in een kaal appartement in de seniorenflat in Leiden. ‘Hij heeft niets en komt nauwelijks buiten. Koken doet hij op een primusbrandertje van de Action’, zegt zijn advocaat. ‘Als iets zoveel losmaakt in de samenleving, dan moet je daar als maatschappij iets mee.’

Huisvesting

Elk jaar komen na een gevangenisstraf zo’n duizend veroordeelde pedoseksuelen vrij, en moeten dus ergens gaan wonen. Zo’n vijf keer per jaar levert dat problemen op. De Vereniging van Nederlandse gemeenten, het Openbaar Ministerie en nog enkele instanties gaan binnenkort om tafel om hierover te praten.
De afspraak was al gemaakt voordat de onrust over Benno L. ontstond, zegt een woordvoerder.

Rustig in de buurt

‘Je laat een alcoholist toch ook niet naast een slijterij wonen?’, zei een boze buurtbewoner maandagavond in het televisieprogramma Pauw en Witteman. Hij doelde daarmee op de speeltuin, de scholen, het kinderdagverblijf en een dagcentrum voor gehandicapte kinderen in de buurt. Daar is het nu rustig.
‘Natuurlijk heb je het erover’, zegt Dirk-Jan Kwestro  locatiehoofd van De Walnoot, het dagcentrum voor gehandicapte kinderen. ‘Maar onze ramen en deuren zaten altijd al hermetisch dicht en dat blijft zo’.

Kinderen gewoon naar buiten

Op de buitenschoolse opvang Schatkist wordt een brief voorbereid voor de ouders over de onrust. Medewerkster Marjolein Guldemond : ‘Maar ik mag gewoon met de kinderen naar buiten. Er staat ook een hek om het terrein heen en de kinderen kunnen niet zomaar de straat op.’
De scholen in de buurt zijn dicht omdat het vakantie is.