West-Safari: Bob de Jong voor Leimuiden toch goud

LEIMUIDEN - Voor Leimuiden maakt het niet uit op welke plaats schaatser Bob de Jong op het olympisch podium staat. Voor de fans in het Bob de Jong Clubhuis in ´Bob de Jong City´ is Bob de Jong natúúrlijk goud. Altijd.
IJsclub Nu en Vermaak heeft de hele achterban opgeroepen de 10 kilometerrit van Bob in Sotsji samen te volgen op een groot scherm in het Bob de Jong Clubhuis. Onder hen ook onze verslaggevers Annelies Dijkman en Hans Otte.
'Natuurlijk gaan we hem zo hard aanmoedigen dat hij het in Rusland kan horen!', staat op de website van de club.
Van de drieduizend inwoners van Leimuiden is één op de drie lid van Nut en Vermaak. Ook De Jong is lid, al woont de geboren Leimuidenaar alweer een tijdje net over de 'grens' in het Noord-Hollandse Kudelstaart, een paar honderd meter verder. Maar hij laat nog regelmatig zijn gezicht zien op de club in Leimuiden, waar ook zijn vader al jaren in het bestuur zit.

Cake

Het houten keetje van Nut en Vermaak stroomt op deze vakantiedag al snel vol met jeugdleden in de oranje clubkleding. De plaatselijke keukenboer mag als shirtsponsor in zijn handen knijpen. 'Mijn oma maakt altijd cake voor Bob en daar doet hij het altijd goed op', vertelt een jeugdlid.
Oma zelf is er trouwens ook bij, helemaal op van de zenuwen voor de wedstrijd. Heeft zij Bob deze keer ook van cake voorzien? 'Nee, dat is er niet van gekomen', zegt zij beduusd. Als dat maar geen voorteken is.
De burgemeester van Leimuiden en de rest van de gemeente Kaag en Braassem, Marina van der Velde-Menting, steekt ook haar neus even om de hoek. Zij moet helaas voor de wedstrijd alweer weg. 'Ik heb Bob regelmatig mogen zoenen als er iets te huldigen viel', vertrouwt zij ons toe. Gaat dat deze keer weer gebeuren, komt hij weer terug met een plak? 'Dat maakt mij niet uit, zoenen doe ik hem toch!' 

Fiets

'Ik ken hem al vanaf dat 'ie zo groot was', zegt voorzitter Cock de Blaeij met zijn hand op heuphoogte. Kleine Bob was vanaf het begin een belofte. Hij schaatste al mee met de kleintjes van Nut en Vermaak, eerst in de ijshal van Leiden en later op de 400 meterbaan in Haarlem.
'Hij ging op de fiets heen en weer naar Haarlem om te trainen, en na de training fietste hij soms een extra eindje om', weet de voorzitter nog. 'Met die mentaliteit zie je al gauw dat er een kampioen in schuiilt.'
Op dat moment komt Esmee Visser met de fietshelm nog op het gebouwtje binnen. 'Kijk,  dat is ook een belofte, de volgende vrouwelijke Bob de Jong', zegt De Blaeij. Zelf weet Visser heel goed wat zij wil, als je kijkt op haar eigen website. 'Vorig jaar ben ik Nederlands kampioen geworden op de 3000 meter en ik wil alleen nog maar meer uit mezelf halen. Mijn doel is om op de Olympische Winterspelen te mogen schitteren!'

Podium

Maar vandaag gaat alle aandacht uit naar de Spelen van 2014. Iets na 3.30 uur wordt het stil in de keet. De spanning loopt op als Bob geen rondjes van 30 seconden weet te rijden om zijn medaille veilig te stellen. Als die 13.07 maar snel genoeg is...
In het Bob de Jong Clubhuis in Bob de Jong City gaat het dakje eraf als alleen Bergsma en Kramer De Jong voorbij gaan. Met zijn 37 lentes op zijn vijfde Olympische Spelen weet Bob de Jong voor de vierde keer een podiumplaats te bemachtigen. Na zilver in Nagano (1998), goud in Turijn (2006) en brons in Vancouver (2010) staat Bob ook in Sotsji met een bronzen plak op het ereschavot.
Oma is nog steeds beduusd, nu door het succes. 'Hij had mijn cake helemaal niet nodig...'

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Deze week volgen verslaggevers Annelies Dijkman en Hans Otte de verrichtingen van onze sporters tijdens de Olympische Spelen. Heb je ook een interessant onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.
>Klik hier voor een overzicht van alle West-Safari's