Instellingen

Jaap Bierman nieuwe directeur HTM

Minder geweld tegen HTM-medewerkers
Minder geweld tegen HTM-medewerkers

DEN HAAG - Jaap Bierman wordt de nieuwe directeur van de Haagse vervoerder HTM. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Bierman volgt Rob van Holten op, die de afgelopen maanden interim-directeur was. Van Holten wordt op zijn beurt weer president-commissaris van de HTM.

Bierman is geen onbekende in de vervoerswereld. Hij leidde het afgelopen jaar in opdracht van spoorbeheerder ProRail en de NS het project ‘Spoorfilosofie’. Bierman kwam daarbij tot de conclusie dat de scheiding tussen beide bedrijven ongedaan moest worden gemaakt.

Enthousiast over nieuwe baan

Daarvoor werkte Bierman in verschillende directiefuncties bij Shell en was hij consultant bij McKinsey. In een verklaring zegt hij enthousiast te zijn over zijn nieuwe baan. ‘Ik wil de komende maanden het bedrijf, de medewerkers en de reizigers van HTM leren kennen en verheug me er zeer op gezamenlijk een stevige basis te bouwen voor de volgende 150 jaar HTM.’

Veel wisselingen in korte tijd

Het laatste jaar was er enige onrust in de top van de HTM. Dirk Le Clercq was sinds 2010 directeur, maar in mei vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat hij even niet aan het werk was. Hij zou verlof hebben genomen na een 'intensieve periode'. Later werd bekend dat Le Clercq voor de gemeente aan de slag was als directeur/kwartiermaker van het onderdeel HTM Beheer.

Aanvankelijk werd hij vervangen door financieel directeur Thomas Martin. Eind vorig jaar werd dat tijdelijk Van Holten. Martin blijft nu wel financieel directeur.

NS voor de helft eigen HTM

De ervaring van Bierman met de NS komt hem ook hier van pas. In oktober 2013 verkocht de gemeente Den Haag 49 procent van de aandelen in HTM aan de NS.

Bierman treedt op 1 april van dit jaar officieel aan als algemeen directeur HTM personenvervoer en HTM Railinfra.