Instellingen

Bewoners hebben vooral praktische vragen over kerntop

DEN HAAG - Kan ik mijn auto wel parkeren, kunnen mijn werknemers op kantoor komen, waar moet ik de hond uitlaten?

Het waren vooral praktische vragen die de vele bewoners uit de omgeving van het World Forum maandagavond hadden voor burgemeester Jozias van Aartsen en de politiechef van de eenheid Den Haag, Paul van Musscher. Vele honderden buurtbewoners waren er opnieuw op een voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente over de kerntop NSS, in dezelfde zaal als waar de wereldleiders op 24 en 25 maart praten over de mogelijkheden om de verspreiding van nucleair afval te voorkomen.

Van Aartsen vertelde de aanwezigen daarbij eerlijk dat het niet valt te voorkomen dat er overlast is. Zo moeten mensen die dichtbij het congrescentrum wonen, hun bezoek vooraf aanmelden en krijgen ze een paar dagen wel brieven bezorgd, maar geen postpakketten. Ook komen er grote hekken om het gebied. Die leent de politie van de collega’s uit Engeland waar ze werden gebruikt bij de Olympische Spelen. Met de opbouw daarvan wordt al begin maart begonnen.

Segbroek blijft gewoon open

Maar, benadrukte hij ook nog eens, Den Haag wordt geen fort of vesting. Winkels hoeven niet dicht, scholen kunnen blijven lesgeven. Eerder waren er berichten dat het Segbroek College dicht zou gaan, maar dat is niet het geval, aldus een vertegenwoordiger van die school. De leerlingen worden maandag gewoon verwacht. Op dinsdag krijgen ze verantwoorde films te zien in de zalen aan het Spui. Iets dat de gemeente heeft geregeld.

Ook vindt de burgemeester dat de bewoners van Den Haag best trots mogen zijn op het feit dat de belangrijke top in hun stad wordt gehouden. En daar zijn de omwonenden het eigenlijk het ook wel mee eens. Een meneer bedankte de gemeente zelfs voor de inzet om het leven tijdens de top zoveel mogelijk z'n normale verloop te kunnen laten houden.

Bewoners: het loopt soepeltjes

Volgens Koen Baart, voorzitter van het Wijkoverleg Statenkwartier valt de overlast ook enorm mee. ‘Nee, het is helemaal niet zo erg,’ verklaarde hij. ‘De gemeente heeft het tot nu toe fantastisch geregeld. Het is een beetje vervelend en onhandig. Maar iedereen weet het op tijd en iedereen kan er rekening mee houden, dus ik neem aan dat het soepeltjes gaat verlopen.’

Ook hij vindt dat Den Haag verheugd mag zijn met de komst van de wereldleiders. ‘Het heet niet voor niets het World Forum. Als je je afficheert als internationale stad van recht en vrede moet je ook een fantastische top kunnen organiseren.’