Burgemeester Enschede: ‘Benno L. kan niet meer in Leiden blijven’

LEIDEN - De burgemeester van Enschede, Peter den Oudsten, denkt dat Benno L. niet meer in Leiden kan blijven. Dat zei hij dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.
Volgens den Oudsten heeft iemand als Benno L. het recht om in de samenleving te integreren. ‘Daarbij moeten wel de juiste omstandigheden gecreëerd worden. Zo iemand kan nooit in een buurt blijven wonen bij zulke verstoring, dat lijkt me nu erg ingewikkeld.’ Den Oudsten doelde op de maatschappelijke onrust die in Leiden is ontstaan, sinds Benno L. intrek heeft genomen in een seniorenflat aan de Apollolaan. 
Ook de Leidse burgemeester Henri Lenferink was te gast in het programma. Hij benadrukte dat pas aan het einde van de week een besluit genomen wordt over het blijven van Benno L. in de stad. ‘Als iedere gemeente nee zegt, hou je een probleem in Nederland. Je moet je verantwoordelijkheid nemen, maar wel zolang het veilig is.’ aldus Lenferink.

Vergelijkbare situatie in Enschede

Enschede heeft eerder een vergelijkbare situatie gehad met een pedoseksueel uit Eindhoven, die zich in Enschede wilde vestigen. 'Ik kwam voor hetzelfde type dilemma's te staan als Lenferink. Ik vind dat hij een dapper besluit heeft genomen. Het gaat ons allemaal aan.'
Aan de tafel van Pauw & Witteman zat ook Wouter Kolff, burgemeester van Veenendaal. Hij gaf aan dat het, onder bepaalde omstandigheden, niet ondenkbaar was geweest dat zijn gemeente Benno L. had opgenomen.