Instellingen

Gastvrij Nederland wil geen windmolenpark dichtbij de kust

DEN HAAG - Gastvrij Nederland wil dat er geen windmolenparken vlakbij de kust komen. De overkoepelende instelling voor brancheorganisaties in de gastvrijheidseconomie zegt dat de windmolens de gastvrijheidssector miljoenen gaan kosten.

Het kabinet heeft eind vorig jaar nieuwe gebieden aangewezen voor de bouw van windmolenparken op zee buiten de 12-mijlszone, minimaal 22 kilometer uit de kust van Noord- en Zuid-Holland. Het kabinet onderzoekt of de deze parken ook binnen de 12-mijlszone gebouwd kunnen worden. De verwachting is dat dat goedkoper is dan aanleg verder uit de kust.

De gemeenten Noordwijk, Katwijk, Zandvoort en Wassenaar verzetten zich tegen de komst hiervan. Het zou volgens onderzoek dat de gemeenten lieten uitvoeren honderden miljoenen euro's en duizenden banen kosten.

'Tegen tralies aankijken'

Recron, de branchevereniging van recreatieondernemers, roept de overheid namens Gastvrij Nederland op de windmolens niet binnen deze 12-mijlszone te plaatsen. Het onderzoek van Buck Consultants International laat volgens de vereniging zien dat het dan grote gevolgen heeft voor de economie.

'Het weidse uitzicht is er niet meer als je aan de kust zit. Je hebt het idee dat je tegen tralies aan kijkt', zegt Wanda van Eck van Recron. 'Toeristen blijven daardoor massaal weg.'

Ze laat weten dat Gastvrij Nederland inspraak wil in de plannen. 'We zijn voor een duurzame economie, maar er zijn vast plaatsen waar de economische gevolgen minder groot zijn.'

Ook verzet van provincies

Naast de gemeentes verzetten ook de kustprovincies zich tegen de komst van windmolens dichtbij de kust. Begin februari riepen Zuid-Holland, Noord-Holland en Friesland het kabinet op geen onomkeerbare besluiten te nemen over de gigantische windturbines.