Catshuis voor het eerst open voor publiek

Catshuis
Catshuis
DEN HAAG - Voor het eerst in de geschiedenis gaat het Catshuis open voor publiek. Op 29 maart kunnen bezoekers het 17e eeuwse Catshuis van binnen bekijken, tijdens het Grondwet Festival.
Tijdens het Grondwet Festival vieren we het tweehonderdjarig bestaan van onze grondwet. De festiviteiten zijn onderdeel van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. Naast het Catshuis gaan er nog meer bijzondere deuren open. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de Trêveszaal, Ridderzaal, het Kabinet van de Koning, de Eerste en Tweede Kamer en het Vredespaleis.
Rondom het Binnenhof worden er ook tal van activiteiten georganiseerd, zoals riddertoernooien, workshops en demonstaties van de Koninklijke Landmacht, want ook die bestaat tweehonderd jaar.
Voordat het Catshuis in 1963 de ambstwoning werd van de minister-president, was het ook een tijd eigendom van Koning Willem II. Het Catshuis fungeert niet meer als officiële ambtswoning, maar een deel van het pand staat nog wel ter beschikking van de premier, waar hij gasten kan ontvangen. In 2012 werd er in de villa op landgoed Sorghvliet weken onderhandeld over de bezuinigingen, tussen VVD, CDA en PVV.