Instellingen

'Wapenleverancier van Koen B. uit Gouda moet cel in'

Aanhouding politie
Aanhouding politie

GOUDA - De Belg die in 2011 een verboden vuurwapen zou hebben geleverd aan wapenhandelaar Koen B. uit Gouda moet van het Openbaar Ministerie 20 maanden de gevangenis in. Koen B. werd eind vorig jaar al veroordeeld tot vier jaar cel.

De 38-jarige Marcus B. kwam bij de politie in beeld toen voormalig Rabobank-medewerker Koen B. een wapen bij hem ophaalde in het Belgische Hamont-Achel. De Gouwenaar werd diezelfde dag nog ontmaskerd door misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij was al maandenlang gevolgd en gefilmd.

De Belg is een verzamelaar en bood volgens zijn advocaat ‘onklaar gemaakte wapens aan op internet’. Koen B. reageerde op de advertentie. 'Mijn cliënt dacht dat Koen ook verzamelaar was. Daarom deden ze zaken met elkaar’, laat zijn advocaat Wendy Geurts aan Omroep West weten.

‘Meer geld’

'Omdat Koen B. vroeg het wapen gebruiksklaar te maken, deed mijn cliënt Marcus dat', legt Geurts uit. 'Wapens die klaargemaakt zijn, brengen meer geld op omdat liefhebbers de onderdelen dan nog uit elkaar kunnen halen.'

En daar ging het mis voor de Belg. Een dag na de arrestatie van de Goudse Koen B. stond de politie bij Marcus B. op de stoep. Zijn huis in het Belgische Hamont-Achel werd binnenstebuiten gekeerd, want de Nederlandse politie wist op dat moment dat hij een verboden wapen had geleverd.

‘Werkstraf is passend’

Advocaat Geurts gaf eerder al aan dat ze hoopt dat Marcus B. niet terug de gevangenis in hoeft. ‘Hij heeft zich destijds vrijwillig bij de politie in Leiden gemeld en al in voorarrest gezeten. Een werkstraf zou passend zijn.’

Of de rechter daar ook zo over denkt wordt over twee weken duidelijk.