VIDEO: Kleintje Pils: 'Oranjesfeer is net zo wereldberoemd als tulpen, kaas en klompen'

REGIO - SOTSJI / SASSENHEIM- Dweilorkest Kleintje Pils luistert het Olympisch schaatstoernooi in Sotsji op met bekende meezingers en nieuw, Russisch repertoire. Én ze speelde YMCA. 'Maar wel met toestemming van het Russisch Olympisch Comité', zegt een van de leden van de Sassenheimse band.
De bandleden genieten met volle teugen in de Zuid-Russische stad. 'Dat vind ik het mooie aan schaatsen. Welk publiek er ook zit, ze vinden het allemaal geweldig. En dat maakt het enthousiasme nog groter, dat wordt gewoon een vlam. Dat vinden die mensen geweldig,' zegt Peter Rietveld van Kleintje Pils. 'Het is echt een exportproduct geworden, het is niet alleen tulpen en kaas en klompen meer. De oranjesfeer is beroemd over hele wereld,' vult bandlid Ruud Bakker aan.
Kleintje Pils heeft zich aangepast aan het grotendeels Russische publiek. Collega Peter Vonk: 'We hebben ook een paar Russische nummers ingestudeerd. Daar gaat het publiek helemaal op los.'
De emotionele oproep van  Paul de Leeuw om in Sotsji een statement voor homorechten te maken heeft Kleintje Pils ingewilligd. De Leeuw hoopte dat het dweilorkest 'YMCA' zou spelen, en dat is inmiddels gebeurd. De Russische autoriteiten hadden daar weinig moeite mee: 'We hebben vantevoren onze speellijst opgestuurd. Die hebben ze gewoon goedgekeurd,' zegt Ruud Bakker.