Wethouder Alphen: ‘Minder winkels, meer gezelligheid rond Thorbeckeplein’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wethouder Gerard van As van de gemeente Alphen aan den Rijn heeft woensdagmiddag de nieuwe plannen gepresenteerd voor het stadshart van Alphen. Het gaat om het Thorbeckeplein en de omgeving.
Tijdens de presentatie laat de wethouder weten ‘minder winkels en meer gezelligheid’ rondom het Thorbeckeplein te willen. Dat betekent dat er geen 10.000 vierkante meter wordt uitgetrokken voor winkels, zoals in het vorige plan werd voorgesteld. Van As: ‘We hebben hier in oktober over gediscussieerd met de raad maar dit bleek niet realistisch gezien de terugloop in retail en de crisis.’
Er moet ook meer ruimte komen voor wonen. Er zullen zowel huur- als koopwoningen worden gebouwd. Het Thorbeckegebouw zal ook in het nieuwe plan tegen de vlakte gaan, evenals panden aan Rijnzijde Zuid, het gebouw van Blokland en het Achterom. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet bekend. Van As denkt dat dat niet voor oktober zal zijn. Aan de kant van de Oude Rijn en de Kromme Aar is er plek voor horeca. Die moeten tegen die tijd  te bereiken zijn per boot.

Eerdere plannen gingen niet door

De gemeente probeert al jaren het woon- en winkelgebied aan de Lage Zijde van het stadshart te renoveren. Er werden al drie plannen gemaakt, maar uiteindelijke trokken projectontwikkelaars zich terug. Het laatste plan werd in oktober vorig jaar afgeketst door de gemeenteraad. Inmiddels heeft de gemeente al 139 miljoen euro gestoken in de projecten.
De raad neemt 20 maart een beslissing over de plannen van wethouder van As.