West-Safari: Nederlands snowboarden wordt net zo goud als schaatsen

DEN HAAG - 'Zoveel goud als we nu winnen met schaatsen zouden we over een paar jaar weleens kunnen binnenhalen met snowboarden.' Mensen die het kunnen weten voorspellen Nederlandse snowboarders een gouden toekomst. Zoals freestyler Richard de Ruiter uit Den Haag.
De West-Safariploeg volgt een groepje snowboarders in De Uithof in Den Haag. Verslaggevers Annelies Dijkman en Hans Otte kijken hun ogen uit bij rare kapriolen op een plankje in de kunstsneeuw.
De Ruiter geeft les in freestyle snowboarden. Volgens hem kan Nederland hierin erg goed worden, als het dat niet al is. 'Dat komt vooral omdat wij zoveel goede indoorbanen hebben.' De Ruiter verwacht voor deze jonge sport in de toekomst veel meer Nederlanders bij de Olympische Spelen.

Tricks

De groep van De Ruiter gaat achter elkaar de nagebouwde, ingesneeuwde trapleuning af. 'Goed zo, als je je rug recht houdt kun je beter balans houden.' De meeste trucs of 'tricks' worden eerst geoefend op een trampoline en met een airbag. Pas daarna in de sneeuw. Tricks die we ook tijdens de training in Den Haag zien zijn de 180 spin: hierbij springt de snowboarder de lucht in en maakt een halve draai om zijn lengteas. Bij 360 spin maakt hij een volledige draai, bij 720 een dubbele en bij 1080 zelfs drie draaien.
Bij de Grind glijdt het board over een glad oppervlak, meestal een rails of een 'box'. Dat zijn twee rails met een plaat ertussen. De Frontflip is een salto voorover in de lucht, de Backflip een salto achterwaarts, de Rodeo 540 is een salto achterwaarts en volledige draai en een halve draai om je as in de lucht.

Gebroken

Als we De Ruiter vragen wat voor klappers hij door de jaren al heeft gemaakt wil hij er eigenlijk niet op ingaan. 'Je moet bij snowboarden niet denken aan gevaar, anders doe je niks meer.' Na enig aandringen laat hij de twee stalen platen zien die hij in zijn arm heeft en die ook duidelijk uitsteken. 'De Rodeo ging die keer niet zo goed', zegt hij met enig understatement. Zijn arm was op meerdere plaatsen gebroken, hij had een klaplong en zijn rug was helemaal beurs.
Zijn grootste persoonlijke overwinning was dan ook toen hij afgelopen najaar weer klaar was voor de Rodeo. 'Ik heb hem eerst gedaan op de airbag, en pas toen ik me zeker genoeg voelde deed ik hem in de sneeuw.' Dat was zeker cool? Of gaaf? 'Ja, heel chill.'

Zomer

Het is jammer dat het nu Voorjaarsvakantie is, dan is het overdag in De Uithof zo druk dat er niet te veel barrières op de sneeuwhelling kunnen staan. Die worden pas weer teruggeplaatst in het voorjaar. 'In de zomer hebben we de meeste dingen staan', zegt De Ruiter. 'Dan gaan we voluit, dat voordeel hebben we boven de meeste landen om ons heen. Wij kunnen de hele zomer oefenen.'
Snowboarden kan een gevaarlijke sport zijn, net als andere wintersporten. Een gebroken pols of arm, een arm uit de kom of een rotte schouder, het is maar zo gebeurd. Freestylers kunnen soms op hun kop vallen en aan een gebroken helm kun je zien met wat voor kracht. Toch is snowboarden minder gevaarlijk voor knieën en enkels dan het aloude alpine skiën.

Sneeuw

Nederlands winterspelen is binnenshuis, in de indoorbaan of achter de tv. Fanatieke snowboarders proberen nog weleens een buitenrit te maken, zelfs als er geen sneeuw ligt. 'Meestal is er wel een vriend met een oud busje, die laden we vol met zakken kunstsneeuw en dan maar zoeken naar een goeie trapleuning.'
Van de sneeuw wordt een pad gemaakt naar de trap, maar dan is er nog geen helling. Toch? 'Dat lossen we op met een grote elastiek. Die trekt je vooruit. Dat is cool man!'

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Deze week volgen verslaggevers Annelies Dijkman en Hans Otte de verrichtingen van onze sporters rondom de Olympische Spelen. Heb je ook een interessant onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.