Haagse CDA blijft zich verzetten tegen bezuinigingen thuiszorg

Thuiszorg
Thuiszorg
DEN HAAG - Het CDA Den Haag is teleurgesteld in de Haagse PvdA-fractie omdat deze partij instemt met de landelijke bezuinigingen op de thuiszorg. De socialisten hebben opgeroepen de plannen van het kabinet gefaseerd in te voeren.
Staatssecretaris Martin van Rijn wil vanaf 2015 40 procent korten op de thuiszorg. Die bezuiniging moet 18 miljoen euro opleveren. De Haagse PvdA heeft CDA-wethouder Karsten Klein opgeroepen om het voorbeeld van Eindhoven te volgen.
De gemeente Eindhoven heeft er voor gekozen om het eerste jaar 15 procent te bezuiningen. Het tempo van de resterende 25 procent bezuinigingen wordt door het nieuwe college bepaald. De Haagse PvdA wil op deze manier gedwongen ontslagen voorkomen en de hulp aan de inwoners continueren.
Fors en ingrijpend
Volgens CDA-lijsttrekker Karsten Klein is een bezuiniging van 40 procent ongekend fors en ingrijpend. Hij verzet zich daarom tegen de bezuiniging. De Tweede Kamer moet nog besluiten over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning: ‘Ik snap niet dat de PvdA Den Haag zich er gewoon bij neer legt en accepteert dat vele mensen zorg verliezen.’ 
Klein is bang dat er honderden arbeidsplaatsen verloren gaan. Het CDA heeft, in tegenstelling tot de PvdA,  in haar verkiezingsprogramma 35 miljoen uitgetrokken om de landelijke korting op de thuiszorg te compenseren.