Gestresst personeel ProRail legt werk neer, treinchaos rond Den Haag

Spoorrails
Spoorrails
DEN HAAG - Een deel van het personeel van ProRail raakte woensdagavond zo gestresst van reparatiewerkzaamheden dat ze het werk neerlegden. Dat zegt Roel Berghuis van FNV Spoor. Het treinverkeer rond Den Haag en Rotterdam raakte door de reparaties ernstig ontregeld.
Volgens Berghuis ontstond er bij personeel van de ProRail-post Den Haag zo veel stress toen duidelijk werd dat er vier wissels bij Den Haag en Rotterdam gerepareerd moesten worden, dat sommigen het bijltje erbij neergooiden. Daardoor bleven er te weinig mensen over om het werk te doen, aldus Berghuis.
ProRail liet in een reactie weten dat er absoluut geen sprake was van een staking
In de avondspits viel het treinverkeer rond Den Haag tijdelijk helemaal uit en bij Rotterdam reden minder treinen. Inmiddels rijdt er wel weer wat materieel tussen Den Haag Centraal en Gouda en tussen Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam. Tussen Den Haag Centraal en Hollands Spoor rijden nog geen treinen.

Wissels

Eerder op de avond meldde een woordvoerder van ProRail dat bij een inspectie bleek dat bij vier wissels, twee bij Den Haag en twee bij Rotterdam, onderdelen vervangen moeten worden. Hij zei dat uit voorzorg deze wissels helemaal niet gebruikt werden. Het is niet duidelijk wanneer de onderdelen van de wissels worden vervangen en of dat woensdag nog gebeurt.
De FNV vindt dat in het hele land moet worden onderzocht hoe het met de spoorwissels is gesteld. ,,Ik hoor iets te vaak van machinisten dat er wissels niet goed zijn. Dat zou landelijk bekeken moeten worden'', aldus Berghuis.

Onderzoek

In januari werden al 500 wissels geïnspecteerd, nadat in Hilversum een treindeel uit de rails was gelopen. Die inspectie bracht geen defecten of onveilige situaties aan het licht. Wel zijn er uit voorzorg wissels opnieuw afgesteld en onderdelen preventief vervangen.
Een uitgebreider onderzoek wordt verricht door ProRail, de Inspectie Leerbaarheid en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Onderzoeksraad voor Veiligheid.