Veel belangstelling voor openingsfeest Haagse Marks & Spencer

DEN HAAG - Terwijl de kledingbranche het zwaar heeft en mensen steeds meer kopen via internet keert een Brits bedrijf terug op de Nederlandse markt: Marks & Spencer. In 2001 trok het warenhuis zich terug op eigen grondgebied, maar er wordt een nieuwe sprong naar het Europese vasteland gemaakt. Na Parijs en Amsterdam is het de beurt aan Den Haag.
Op het openingsfeest voor genodigden woensdagavond was het druk. Ruim 350 mensen wilden graag met eigen ogen het nieuwe warenhuis op de hoek van de Grote Marktstraat en de Wagenstraat bekijken, en er stond dan ook een lange rij.
Onder de genodigden ook actrice Jelka van Houten: ‘Ik ben een groot fan van Marks & Spencer. Ik heb een tijd in Engeland gewerkt en toen overleefde ik met deze winkel.'
Bob Custers, de architect van het gebouw, heeft zich voor de renovatie van de gevel laten inspireren door grote warenhuizen in Parijs en Londen, zoals Harrods. ‘We wilden uitstijgen boven het Nederlandse', zo vertelt hij.

Terug op het Europese vasteland

Marks & Spencer had al eerder vestigingen in Nederland en andere landen buiten Groot-Brittannië, maar trok zich in 2001 terug. Maar de vestigingen in Nederland draaiden toen ook al goed. De sluiting was voor veel mensen een teleurstelling.
Sinds drie jaar heeft het oer-Britse bedrijf een Nederlandse directeur, Marc Bolland. ‘Ik heb heel veel mailtjes gekregen van mensen die me vroegen om weer naar Nederland te komen met het bedrijf', aldus Bolland.
Niet dat die mailtjes de reden zijn om opnieuw winkels te openen op het Europese vasteland. ‘We willen in de komende anderhalf jaar 100 winkels openen over de hele wereld', zo vertelt Bolland.
Hij is niet bang dat het in Nederland vanwege de crisis niet zal lukken. ‘Mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven, en zullen dan juist kiezen voor kwaliteit', zo verwacht de directeur.