Sssst! Vestiging van Eurojust in Den Haag blijft een groot geheim

DEN HAAG - De stukken over de vestiging van Eurojust in Den Haag blijven voorlopig strikt geheim. Dat is de uitkomst van een rechtszaak donderdag bij de Raad van State.
Een Hagenaar eiste de openbaarmaking van een onderzoek naar de meest geschikte plek voor het hoofdkantoor van de Europese justitie. Het college van B en W heeft besloten dat het rapport geheim moet blijven. Het is voor de inwoner een raadsel waarom raadsleden erover moeten zwijgen. 'Het lijkt wel de commissie stiekem uit de Tweede Kamer', zei hij. 'Je mag zelfs niet zeggen dat je met elkaar hebt gepraat, dan ben je al strafbaar.'
Eurojust is na het Cultuurpaleis het meest omstreden bouwplan in Den Haag. Bewoners van de wijken Zorgvliet en het Statenkwartier hebben er een reeks rechtszaken tegen gevoerd. Zij maakten ook een alternatief plan om Eurojust te vestigen op een andere plek, waardoor de afbraak van huizen niet nodig zou zijn. Een meerderheid van de raad stemde in met het bouwplan van het gemeentebestuur.
'Raad is monddood gemaakt'
De Hagenaar denkt dat uit het geheime rapport blijkt dat de vestiging van Eurojust in leegstaande kantoren mogelijk is. Hij denkt dat 'de zaak stinkt' en dat wethouder Marjolein de Jong informatie heeft achtergehouden. De oppositie zou 'monddood' zijn gemaakt. De rechter ging daar niet op in en wees het verzoek om openbaarheid om formele redenen af. De Hagenaar kan geen beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), omdat de gemeenteraad heeft besloten tot geheimhouding. De wet is dan niet van toepassing.
De inwoner kan wel een verzoek bij de nieuwe raad indienen en dat zal hij ook doen. Na afloop van de korte rechtszitting stond de Hagenaar verbaasd weer buiten. 'Ik begrijp dat ik niet bij een gemeente kan opvragen hoevaak prinses Amalia met vakantie gaat, maar dit.....' 
De advocate van de gemeente Den Haag wilde donderdagochtend niet reageren.