Instellingen

Boze pomphouders op bezoek bij staatssecretaris Wiebes

DEN HAAG - Ongeveer 140 pomphouders hebben donderdag in Den Haag geprotesteerd tegen de accijnsverhoging op diesel en lpg. Ze gaven een rapport over de gevolgen van de accijnsverhoging aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Op 1 januari is de belasting op diesel en lpg opnieuw omhoog gegaan. De demonstranten hebben allemaal een benzinepomp in het grensgebied. Hun klanten gaan nu massaal de grens over omdat brandstof daar goedkoper is.

Wiebes zei dat hij rekening houdt met het lot van de ondernemers, die in december ook al op de stoep stonden, maar dat de accijnsverhoging pas in mei wordt geëvalueerd. 'Daar hebben we niets aan', zei actievoerster Lisenka van Oppen donderdag. Zij heeft een tankstation in het Limburgse grensdorp Maria-Hoop.

Drie maanden sores

'Hij wil van drie maanden cijfers hebben. Voor velen betekent dat drie maanden in de penarie. Het grote probleem is dat we ook al heel veel geld hebben verloren door de btw-verhoging vorig jaar. We zitten straks een jaar en drie maanden in de sores.'

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zijn de effecten van de accijnsverhoging sinds 1 januari veel ernstiger dan verwacht en moeten pomphouders en slijterijen nu al mensen ontslaan. Sommige bedrijven melden een omzetdaling van 35 procent.

Supermarkten ook benadeeld

Ook supermarkten lijden omdat mensen het tanken over de grens combineren met het flink inslaan van boodschappen. Volgens Van Haersma Buma wordt de maatregel uiteindelijk toch teruggedraaid, 'dus doe het dan nu'.

Wiebes toonde begrip voor de klachten. 'Ondernemers zijn mijn zwakke plek. Ook ik heb als ondernemer acht jaar wakker gelegen over de omzet.'

Maar hij herhaalde wel dat het als politicus nu zijn verantwoordelijkheid is om besluiten te nemen op basis van objectieve gegevens. En daarvoor moeten de effecten zeker gedurende 3 maanden worden gemeten. De cijfers van maart zijn half mei bekend en dan zal het kabinet zich erover buigen.