OEPS: Advies Kieskompas aan Haagse Stadspartij om op GroenLinks te stemmen was foutje

DEN HAAG - Hij was eigenlijk al erg verbaasd, dat 'ie niet op zijn eigen partij uitkwam. Joris Wijsmuller, voorman van de Haagse Stadspartij, deed woensdag enthousiast mee aan het invullen van het Kieskompas. Dat is een vragenlijst op de website van Omroep West, die samen met Kieskompas is ontwikkeld om mensen te helpen bij het maken van een partijkeuze voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.
Opvallend genoeg kwam de kleurrijke Haagse politicus niet bij zijn eigen Stadspartij uit, maar bij de concurrent. GroenLinks, luidde het stemadvies voor Wijsmuller. Maar nu blijkt dat er een foutje is gemaakt. 'Er was iets mis gegaan met een stelling over het afschieten van ganzen in Den Haag', zegt Kieskompas. 'Het antwoord van de Haagse Stadspartij was verkeerd in ons systeem terecht gekomen. Dat kwam door een miniem foutje in een bestand.' Volgens een woordvoerder is het daardoor goed mogelijk dat Joris Wijsmuller niet op zijn eigen partij uitkwam, maar bij de concurrent.

Niet ijdel

Inmiddels is de fout hersteld. 'Voor alle duidelijkheid, wij zijn tégen het afschieten van ganzen', zegt Wijsmuller tegen Omroep West. Het stemadvies van Kieskompas slaat hij dan ook in de wind, daarover kan geen onduidelijkheid bestaan. 'Stemmen op GroenLinks? Helemaal niet!', zegt Wijsmuller. Hij stemt, 'natuurlijk', op zijn eigen partij. Maar echt ijdel is hij niet. 'Nee, niet op mezelf', lacht Wijsmuller. 'Ik stem altijd op een partijgenoot.'