Ophef over verkiezingsborden in het Turks

DEN HAAG - Turkse verkiezingsposters in Den Haag hebben opnieuw veel ophef veroorzaakt. Ook bij vorige verkiezingen was er verontwaardiging over de teksten en nu is het weer raak.
 De nummer 11 van de PvdA prijst zich in zijn moederstaal aan op borden die op lantaarnpalen bij de Haagse Markt zijn geplakt. De PVV in de Tweede Kamer heeft minister Lodewijk Asscher (ook PvdA) gevraagd om ervoor te zorgen dat de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen 'gewoon in het Nederlands' worden gevoerd.
Volgens Kamerlid Joram van Klaveren van de PVV is het belachelijk dat er weer posters in het Turks hangen. 'Kunt u bevestigen dat ook u vindt dat Nederlands de voertaal is in Nederland?', vraagt hij aan de minister. Asscher zelf zou niet meer geloofwaardig zijn als minister van integratie, omdat immigranten zich kennelijk niet aanpassen.

'Wildplakken mag niet'

De gemeente Den Haag wijst in een reactie op de voorbedrukte borden met verkiezingsposters die op meer dan 50 plaatsen in de stad staan. De teksten daarop zijn in het Nederlands. 'Wildplakken is niet toegestaan. Er gelden dezelfde regels als voor reclame-uitingen', zegt de woordvoerder van burgemeester Van Aartsen. Het staat partijen wel vrij om bijvoorbeeld in bushokjes een plekje te huren voor een affiche. Het CDA heeft dat bijvoorbeeld gedaan, om meer op te vallen.
Gevraagd naar de mening van de burgemeester over de verkiezingsborden in de moederstaal stelt de woordvoerder namens hem: 'Regels zijn regels en het is binnen die regels aan de politieke partijen om te bepalen hoe zij campagne voeren.'