Wijkbibliotheek Schilderswijk gaat weer open

Voorlezen
Voorlezen
DEN HAAG - De wijkbibliotheek in de Haagse Schilderswijk gaat weer open. Dat heeft de Haagse gemeenteraad donderdagavond besloten.De bibliotheek ging een paar jaar geleden dicht omdat de gemeente moest bezuinigen.
In plaats van de wijkbibliotheek kwam een veel kleinere buurtbibliotheek. Hier kwamen echter veel minder mensen boeken lenen. Volgens raadslid Arjen Kapteijns van GroenLinks daalde het aantal uitleningen in de wijk van 66.000 in 2010 naar 2000 vorig jaar.

Toch weer open

Bij het weer openen van een 'volwaardige wijkbibliotheek' speelde de PvdA een cruciale rol. Die partij had eerder ingestemd met het sluiten van de deuren, maar dat viel slecht bij de eigen achterban. Vandaar dat de terugkeer van de bieb weer in het nieuwe verkiezingsprogramma voor de komende periode van die partij stond. Donderdag stemden de sociaal-democraten dan ook in met een motie van GroenLinks, Haagse Stadspartij en PVV om de bibliotheek weer open te stellen. Dit ondanks dat wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) het voorstel ontraadde.
De daling van het aantal uitleningen van vorig jaar is volgens Van Engelshoven niet te vergelijken met die van drie jaar geleden. Dit omdat de huidige kleine buurtbibliotheek iets totaal anders is dan de vroegere uitleen. Er zouden nu meer mensen naar de centrale bibliotheek aan het Spui gaan. Volgens haar was de opzet van de gemeentelijke plannen dat er binnen een straal van twee kilometer een volwaardige bibliotheek is, en dat is ook nu het geval. 'We houden in Den Haag een ongelooflijk netwerk van biblotheken. Voor iedereen in Den Haag blijven boeken bereikbaar,' zei zij.  Maar daar lieten de voorstanders van een bieb in de Schilderswijk zich niet door vermurwen.Vrijwel de hele oppositie en de PvdA steunden dan ook de motie van GroenLinks, HSP en PVV.