Broedplaats Maakhaven lijkt gered

DEN HAAG - De kans is groot dat het bedrijven- en ateliercomplex Maakhaven in het Haagse Laakhavens kan blijven.
De Haagse gemeenteraad toonde zich donderdagavond unaniem heel positief over een voorstel van GroenLinks en de Haagse Stadspartij om de bijzondere mix van bedrijfsverzamelgebouw, culturele broedplaats en ateliercomplex te redden.
In het pand werkt een groep van ongeveer dertig kunstenaars, architecten, choreografen, muzikanten en acteurs samen. Het industriële gebouw aan de 1e Lulofsdwarsstraat/Calandkade is eigendom van de gemeente Den Haag en wordt sinds 2002 via Stroom in bruikleen gegeven aan de stichting die het gebouw beheert: Stichting Luca. De gemeente wilde het pand aanvankelijk slopen zodat er ruimte komt voor kluskavels.

'Gebouw heeft karakteristieke uitstralíng'

Maar de GroenLinks en de HSP schreven samen een initiatiefvoorstel ‘Laat Maakhaven in Laakhaven’ met als doel het complex open te houden. Niet alleen vanwege de activiteiten die er plaats hebben, maar ook vanwege het gebouw zelf. Dat stamt uit 1929 en heeft een zeer karakteristieke en authentieke uitstraling. ‘Het gaat om schaars industrieel erfgoed met een lange en belangrijke geschiedenis als Centrale Werkplaats van Shell,’ aldus de raadsleden David Rietveld en Joris Wijsmuller.
De gebruikers van het pand gaan nu in overleg met de gemeente onderzoeken of zij het kunnen kopen. Wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) waarschuwde daarbij wel voor al te veel euforie. Er moeten nog wel een paar problemen worden opgelost, zei hij. Zo moet er een reële prijs voor het pand worden betaald, omdat anders sprake is van staatssteun.

'Er is een wondertje verricht'

De raadsleden Rietveld en Wijsmuller zijn echter opgelucht. Volgens hen is hebben de gebruikers, de Stichting Haags Industrieel Erfgoed – die het plan steunde – en de politiek ‘een wondertje verricht’.