Geen paspoort voor jihadgangers

Jihadstrijders in Syrië
Jihadstrijders in Syrië
DEN HAAG - Tien Nederlandse jongeren kregen de afgelopen maanden geen nieuw paspoort, omdat inlichtingen- en veiligheidsdiensten aanwijzingen hadden dat zij op het punt stonden af te reizen naar jihadgebieden. Dit zegt woordvoerder Edmond Messchaert van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in De Telegraaf.
Het weigeren van nieuw aangevraagde paspoorten van potentiële jihadreizigers is volgens de NCTV 'een efficiënt en effectief' middel om met name jongeren tegen te houden om op jihad te gaan. Veel jongeren moeten reisdocumenten aanvragen of vernieuwen voordat zij kunnen afreizen naar bijvoorbeeld Syrië.
Volgens een recent cijfer van het ministerie van Buitenlandse Zaken zouden zo'n 120 Nederlanders actief zijn in Syrië. Tien jihadisten uit Nederland zijn afgelopen jaren gesneuveld.  In Den Haag en Delft zouden ronselaars actief zijn die vooral jonge moslims over proberen te halen om af te reizen naar Syrië om daar te vechten tegen het regime van president Assad.