Instellingen

OVERZICHT: gebeurtenissen rond Benno L in Leiden

LEIDEN - De gemoederen rond de huisvesting van Benno L lopen afgelopen weekend hoog op, als duidelijk wordt dat hij in een seniorenflat in Leiden woont. Hij was daar ondergebracht nadat vorig jaar lange tijd met hem was ‘geleurd’.

Benno L. was zwemleraar in de regio Den Bosch en heeft zich vergrepen aan gehandicapte jonge kinderen die zwemles bij hem volgden. Na een gevangenisstraf kwam hij vorig jaar vrij, maar omdat hij een gebiedsverbod heeft voor bijna heel Brabant moet hij elders wonen. Dat wordt dus Leiden. Als dat bekend wordt, slaat de vlam in de pan. Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe.

15 februari - NRC Handelsblad publiceert een artikel van twee freelance journalisten waarin het woonadres van Benno L. staat. De gemeente Leiden bevestigt het bericht. Burgemeester Lenferink is door de publicatie in verlegenheid gebracht , en politieke partijen in de gemeenteraad  roeren zich vrijwel meteen.

16 februari - Een boze groep Leidenaren demonstreert bij de seniorenflat waar Benno L. door de gemeente is geplaatst. Burgemeester Henri Lenferink komt zelf op de fiets naar de flat toe om met de demonstranten te praten.

17 februari - De gemeente organiseert in allerijl twee bewonersbijeenkomsten om de inwoners van Leiden te informeren. De gemoederen lopen hoog op. Burgemeester Lenferink verbindt zijn eigen lot aan de zaak. ‘Als het mis gaat met Benno L. stap ik op’, zegt hij. Lenferink gaat nadenken over de situatie en zegt aan het eind van de week een beslissing te nemen over de toekomst van Benno L. in Leiden. Een groep boze Leidenaren neemt hier geen genoegen mee, en stelt de gemeente een ultimatum.

18 februari - Opnieuw wordt gedemonstreerd voor de flat van Benno L. Het aantal demonstranten is wel beduidend lager dan zondag. De advocaat van Benno L. zegt dat door het ultimatum de rechtsstaat in het geding is. In het televisieprogramma Pauw& Witteman zegt burgemeester Peter den Oudsten van Enschede dat Benno L. na alle commotie niet meer in Leiden kan blijven wonen. Den Oudsten heeft in zijn gemeente een vergelijkbare zaak gehad.

19 februari - De Bond van Wetsovertreders eist dat een speciale facebookpagina uit de lucht wordt gehaald. Gebeurt dat niet, dan stapt de bond naar de rechter. Het kort geding gaat op het laatste moment niet door omdat de gemeente een samenscholingsverbod instelt bij de flat van Benno L.

20 februari - Ongeveer de helft van de Zuid-Hollanders heeft begrip voor het besluit van de Leidse burgemeester Henri Lenferink om niet vooraf bekend te maken dat de pedoseksueel Benno L in Leiden wordt gehuisvest. Dat blijkt uit een enquête van Omroep West/Een Vandaag.

21 februari - Burgemeester Henri Lenferink maakt bekend hoe het verder moet met Benno L in Leiden. Hoe laat hij dat doet is nog niet duidelijk.