Lichaam Hagenaar Michael Boerboom opgegraven om hersenen terug te plaatsen

DEN HAAG - Het lichaam van Michael Boerboom uit Den Haag is donderdag opgegraven. De 20-jarige Boerboom verongelukte twee jaar geleden na een straatrace. Zijn ouders ontdekten in het sectierapport dat zijn hersenen na het onderzoek op zijn lichaam niet waren teruggeplaatst.
Michael kwam in november 2011 om het leven toen op de Stoelmatter in Wateringen een auto met 125 kilometer per uur op een boom klapte. Michael was passagier en overleed. Bestuurder Angelo R., die daarvoor een straatrace had gereden, overleefde de klap wel. Tegen hem loopt nog een rechtszaak.
Bij de sectie op het lichaam werd besloten om de hersenen van Michael achter te houden voor nader onderzoek. 'Een gemiddelde sectie duurt vier uur', legt Eef Herregodts van het Nederlands Forensisch Instituut uit. 'Soms wil de patholoog een specifiek orgaan uitgebreider bekijken. Dat was hier aan de orde.'

Teruggave lichaam

Na sectie wordt een lichaam weer 'gesloten', ook als organen zijn verwijderd voor onderzoek. Het lichaam kan dan worden teruggegeven aan nabestaanden, zodat bijvoorbeeld een begrafenis kan plaatsvinden.
'Als organen zijn verwijderd, staat dit in het sectierapport', zegt Herregodts. 'Het is aan het Openbaar Ministerie om dat met nabestaanden te delen, dat is niet onze taak.' Als nabestaanden erom vragen, en dan alleen als een officier van justitie het toestaat, worden organen na het onderzoek vrijgegeven.

Ouders wisten van niets

In dit geval wisten de ouders van Michael echter van niets. Toen ze na ruim een jaar het sectierapport onder ogen kregen, ontdekten ze tot hun schrik dat de hersenen misten. 'Michael was toen allang begraven', zegt advocate Yvonne van der Hut. 'En zijn lichaam was compleet, dacht de familie.'
Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten inderdaad verantwoordelijk te zijn voor het informeren van nabestaanden. 'Tot onze grote spijt is dat in dit geval niet, of niet in voldoende mate, aan de nabestaanden van het slachtoffer medegedeeld.' Het Openbaar Ministerie wilde op verdere vragen over de zaak geen antwoord geven.
'Of dit vaker voorkomt, is moeilijk te zeggen', stelt advocate Van der Hut. 'De ouders van Michael ontdekten dat ze niet waren geïnformeerd, omdat ze zelf het sectierapport hebben gelezen. Maar dat is heel uitzonderlijk.' Justitie laat weten geen eerdere gevallen te kennen waarin nabestaanden niet zijn geïnformeerd over het wegnemen van organen.

Kind voor tweede keer begraven

Donderdag in alle vroegte werd de kist van Michael opgediept uit het graf. Zijn vader was daarbij. 'Het is bizar', zegt hij. 'Je begraaft je kind voor de tweede keer. Dat is niet te vatten. Onmenselijk.'
Na de opgraving zijn bij het NFI de hersenen van Michael teruggeplaatst. Zijn vader, moeder en broer konden het lichaam 's middags terugbrengen naar het graf. 'Hier ben ik geen vader voor geworden', zegt vader Michel. 'Dit had nooit met mijn kind mogen gebeuren.'