Rechter: Haagse kittenkiller op vrije voeten

Kittens
Kittens
DEN HAAG - Arnold den H., de man die vier jonge katjes doodsloeg en - schopte, hoeft niet meer de cel in. De rechter legde hem tien weken celstraf op, waarvan vier voorwaardelijk. Omdat Den H. al zes weken in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet nogmaals de cel in. Den H. en zijn advocaat waren niet aanwezig bij de uitspraak.
Ook mag Den H. de komende drie jaar geen dieren houden. Hij wordt behandeld en begeleid door de reclassering en door De Waag, een psychiatrische instelling. Volgens de rechter is Den H. licht ontoerekeningsvatbaar, omdat hij een laag IQ en weinig inlevingsvermogen heeft. Ook de officier van justitie had geen cel geëist. Hij handelde uit woede en frustratie, en niet zozeer uit kattenhaat, volgens de rechter. Dat werkt strafverminderend.
Bij zijn aanhouding lagen er dode kittens in zijn woning. De rechter neemt hem zeer kwalijk dat hij 'keer op keer' in de fout is gegaan. 'Extra schrijnend' is het volgens de rechtbank dat de man meteen weer aan nieuwe katjes probeerde te komen, nadat hij andere diertjes had gedood. Hij kreeg de kittens vaak gratis.
Petitie tegen 'lage straf'
Er is veel ophef over de zaak. Zo is er onlangs een petitie gestart tegen de 'lage straf' die Den H. krijgt, in de ogen van de indieners. Die is inmiddels door bijna 1.500 mensen ondertekend.