Sjaak Bral, Frits Huffnagel, Wieteke van Dort en Wim de Bie geraakt door sluiting Maison de Bonneterie

Maison de Bonneterie
Maison de Bonneterie
DEN HAAG - 'Hiermee verdwijnt het laatste stukje ‘Are you being served’ uit Den Haag.' Met die vergelijking reageert de Haagse cabaretier Sjaak Brak op de sluiting van Maison de Bonneterie in Den Haag. Wie de Engelse serie kent, en dus waarschijnlijk de vorige eeuw al tv keek, ziet de mooie vergelijking van Bral.

Door Mirjam Wolfsbergen

In 1895 opende Maison de Bonneterie haar deuren aan de Gravenstraat in Den Haag. Het huidige pand werd in 1913 gebouwd en is tegenwoordig een rijksmonument. Vrijdag werd bekend dat de winkel dicht gaat door de recessie.

Bijdrage geleverd

‘De sluiting is heel jammer, het is een prachtige winkel op een mooie plek reageert oud-wethouder Frits Huffnagel . ‘Ik heb mijn bijdrage geleverd om ze overeind te houden. Ik kwam er wel drie á vier keer per jaar ‘, lacht de flamboyante politicus.  
Edith Valken kwam op vijftienjarige leeftijd als leerling -verkoopster bij de Bonneterie binnen. Ze begon op de japonafdeling.  ‘We hebben onderling zo gelachen als personeel’, herinnert ze zich nog vrolijk. Ze heeft zelfs koningin Juliana nog een keer geholpen. Na een paar jaar bij de japonafdeling kwam ze bij de lingerieafdeling terecht.

Pantybroekje zonder slip

‘Toen had je net die pantybroekjes, nou we hadden een klant die droeg die broekjes zonder slip. Ze had er acht per jaar, droeg ze tot ze echt vuil waren en trok dan een schone aan. Je zou het niet geloven als ik zeg wie het is’. ‘Het was echt een winkel voor de Hagenaars, niet voor de Hagenezen’, verzucht de oud-Bonneterie werkneemster.
Ook het restaurant en taartjes eten zijn voor veel mensen onderdeel van de Bonneterie. Wieteke van Dort: ‘Ik sprak graag met vrienden in de Bonneterie af. In het restaurant lekker  taart eten en daarna winkelen. ‘

Golf- en skiuitrusting

‘De Bonneterie, een chique winkel waar dure merken te koop zijn, het is een belevenis. Waar je naar toe ging voor je golf- en skiuitrusting, toen dat nog sporten waren die niet iedereen beoefende, mailt Patrick.
Vooral de oefenbaan  om ‘een balletje te slaan’ zoals de golfers dat noemen was populair. Joost herinnert zich  de testbaan nog goed. ‘Soms sloegen we zo hard dat de golfballetjes door de hele zaak vlogen en van alle kanten de beveiliging en bedrijfsleiders op ons afkwamen. Maar ja, ik was toen 20 en nu 50.’

Wim de Bie

‘Er gaat een echte Haagse naam verdwijnen', reageert Wim de Bie. ‘Maar’, vervolgt hij weemoedig ’ Ik ben er nooit binnen geweest . Het was waarschijnlijk te chic voor mij. Ben wel benieuwd wat er gaat komen. Misschien een boekwinkel?’