Meeste leiders zeker naar kerntop in Den Haag

Barack Obama
Barack Obama © anp
DEN HAAG - Een ruime meerderheid van de landen die zijn uitgenodigd voor de nucleaire top in Den Haag heeft bevestigd dat zij hun staatshoofd of regeringsleider afvaardigen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gemeld.
Voor de Nuclear Security Summit 2014 in maart zijn leiders van 53 landen uitgenodigd. De Amerikaanse president Barack Obama, zijn Franse ambtgenoot François Hollande en de Noorse premier Erna Stolberg hebben publiekelijk bekendgemaakt dat zij naar Den Haag komen.
Zoals internationaal gebruikelijk bij dit soort evenementen worden de bewegingen in het luchtruim flink ingeperkt. In een straal van 17 kilometer rondom Den Haag is vliegverkeer niet toegestaan, behalve in een corridor voor enkele vluchten onder strikte voorwaarden.

Luchtvaart

In een straal van 100 kilometer wordt het vliegverkeer om veiligheidsredenen aan banden gelegd. De Nationale Politie en de Koninklijke Luchtmacht houden dat allemaal in de gaten met jachtvliegtuigen, helikopters en andere luchtverdedigingsmiddelen.
Het voormalig marinevliegkamp Valkenburg wordt tijdelijk als basis in gebruik genomen. De zee is 1 kilometer vanaf de kust van Scheveningen en Noordwijk deels niet toegankelijk. De havens van Scheveningen en Rotterdam worden wel gebruikt.
» Lees hier alles over de Nuclear Security Summit (NSS)