Mark Tuitert geen nieuwe reserve voor ploegenachtervolging

Olympische Spelen - Mark Tuitert
Olympische Spelen - Mark Tuitert
ROELOFARENDSVEEN - Na de afmelding van Jorrit Bergsma als reserve voor de ploegenachtervolging van Nederland in het olympisch mannenschaatstoernooi wordt Mark Tuitert uit Roelofarendsveen niet als vervanger aangewezen. Dat heeft bondscoach Arie Koops besloten.
Koops heeft helemaal geen vervanger opgeroepen. Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij zijn alle drie fit en rijden zaterdag de finale tegen Zuid-Korea. Nederland is al zeker van het zilver, maar is aan zijn stand verplicht om voor het eerst in de historie van de ploegenachtervolging goud te veroveren.
Jorrit Bergsma voelt zich 'genaaid' door Koops omdat hij niet de kwart- of halve finale mocht rijden. Daardoor krijgt Bergsma geen medaille uitgereikt. Bij de vrouwen rijdt Marrit Leenstra zaterdag in plaats van Lotte van Beek. Daardoor zijn alle vier de vrouwen verzekerd van een medaille, indien Nederland zich bij de beste drie schaatst.
Volgens Arie Koops was de afspraak dat Bergsma alleen in actie zou komen bij nood. In juni zette de bondscoach Bergsma tijdelijk uit de selectie. De BAM-rijder kwam niet opdagen bij een tweedaags trainingskamp van Team Nederland op Vlieland. 'Heel vervelend dat ik deze maatregel heb moeten nemen. Maar niet verschijnen op een trainingskamp past niet bij de ambitie.'