Dichter Leo Vroman (98) uit Gouda overleden

GOUDA - De Goudse dichter Leo Vroman is zaterdagochtend (Nederlandse tijd) overleden in zijn woonplaats Fort Worth in de Verenigde Staten. Dat maakte zijn uitgever Querido bekend. Vroman is 98 jaar geworden.
Vroman was een van Nederlands grootste Nederlandstalige dichters. Hij was bij het grote publiek vooral bekend om zijn gedicht 'Vrede'. De bekendste regels daarvan luiden: 'Kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen / alle malen zal ik wenen'.
De dichter won verschillende literaire prijzen voor zijn werk, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1964. Voor zijn volledige oeuvre kreeg Vroman in 1989 een eredoctoraat in Groningen. Ondanks dat hij naar de VS verhuisde en zelfs Amerikaans staatsburger werd, wordt hij gerekend tot een van de bekendste Nederlandse naoorlogse dichters.

Dichter en bioloog

'Leo Vroman was de meest nieuwsgierige en speelse dichter die ik kende, tot op het allerlaatst lief, levendig en verrassend', laat Mirjam van Hengel, redacteur bij Querido, weten. Hoewel de Gouwenaar voornamelijk bekend was als dichter, was hij ook bioloog. De wetenschap kwam dan ook geregeld terug in zijn poezië.