Verkiezingen: Den Haag klaar voor tellen van de stemmen

Stemmen tellen
Stemmen tellen
DEN HAAG - Den Haag heeft genoeg mensen kunnen verzamelen om alle stembiljetten op de verkiezingsdag van 19 maart te verwerken. Zo'n 1500 mensen zitten overdag op de stembureau's en helpen 's avonds met het tellen. Daarmee heeft de stad de zaken beter op orde dan Amsterdam en Rotterdam, die steden kampen nog met een groot tekort aan stemmentellers.
Persbureau ANP deed een rondgang langs de vier grote steden. Naast Den Haag heeft ook Utrecht genoeg tellers verzameld. Amsterdam zoekt nog 1000 medewerkers, Rotterdam nog 500. In Den Haag was werven van tellers deze keer niet nodig zegt een woordvoerder van de gemeente. Uit een onderzoek van TNS Nipo bleek afgelopen week overigens dat er een historisch lage opkomst wordt verwacht bij de gemeenteraadsverkiezingen: slechts 40 procent van de kiezers gaat op 19 maart naar de stembus.
De belangrijkste reden om niet te gaan stemmen is volgens het onderzoek het gevoel dat de politiek toch niet luistert. Ook geven veel stemmers aan dat ze te weinig van lokale politiek afweten om te gaan stemmen. Omroep West bezoekt in aanloop naar de verkiezingen iedere werkdag een gemeente in de regio om te peilen wat de belangrijkste thema's daar zijn.