Instellingen

West-Safari: De Schildershoek in Den Haag, een multiculturele smeltkroes

DEN HAAG - Als we binnenstappen horen we religieus gezang. Nieuwsgierig maken we de deur open waar het geluid achter vandaan komt. In de ruimte zit een aantal Hindoestaanse dames op leeftijd. Ze zingen gebeden uit Hindoestaanse bijbels.

We zijn in De Schildershoek. Het enige multiculturele verpleeghuis in Den Haag, midden de Schilderswijk. De komende week zijn wij, verslaggevers Anita Janssen en Mark Kool, met de West-Safari te gast in deze smeltkroes.

Turks, Marokkaans, Surinaams, Spaans, Pools of Nederlands. Het is hier allemaal te vinden, vertelt locatiemanager Anja Harteveld ons. En met bewoners met zoveel verschillende culturele achtergronden moet je natuurlijk wel met veel dingen rekening houden, bijvoorbeeld het eten. 'Zo koken we hier halal', vertelt de locatiemanager.

Roti met een vleugje witlof

Vanuit de keuken ruiken we ondertussen roti en couscous maar ook een vleugje witlof. Harteveld gaat verder: ‘Alle maaltijden zijn vers en worden door onze eigen koks bereid. Per dag zijn er drie verschillende gerechten waaruit de bewoners kunnen kiezen. Met altijd één exotisch gerecht.'

De diversiteit zit niet alleen in de bewoners en het eten. Harteveld: ‘Ook het personeel heeft verschillende multiculturele achtergronden zodat we zoveel mogelijk met bewoners en familie in hun eigen taal kunnen communiceren. En we hebben een religieuze ruimte waar diensten worden gehouden voor moslims, hindoes en alle overige religies.’

Wie zijn dat?

De bewoners houden ons vanachter hun tafels in de eetzaal nauwlettend in de gaten. Wat komen zij doen, zie je ze denken. We maken een eerste kennismakingsrondje en ons oog valt op nog een vrij jonge Marokkaanse man, een veertiger. Hij zit in een scootmobiel en kijkt ons vriendelijk aan.

Het is Omar. Hij verblijft in het huis om te herstellen van een operatie. Zijn familie kan hem thuis niet verzorgen en daarom is hij tijdelijk opgenomen in De Schildershoek. Toch zit hij niet in een scootmobiel vanwege de operatie. Omar: ‘Toen ik zo’n 23 jaar oud was kreeg ik Multiple Sclerose (MS), een aandoening aan het centraal zenuwstelsel. In het begin van de ziekte ging het niet zo hard, maar inmiddels kan ik niet meer lopen. Mijn voeten zijn slaperig. Gelukkig kan ik mijn handen nog wel goed gebruiken.’

Als Omar even later met de scootmobiel de eetzaal verlaat, beseffen wij ons dat we deze week met de West-Safari veel indrukwekkende verhalen te horen zullen krijgen. Verhalen met een traan, maar hopelijk ook veel verhalen met een lach.

West-Safari

De verslaggevers van de West-Safari gaan elke dag op zoek naar de mooiste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl.Heb je ook een interessant onderwerp voor de West-Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.