Zwarte Piet vrijgesproken van overval op koerier in Leiden

LEIDEN - De vrouw die als Zwarte Piet een overval zou hebben gepleegd op een koerier in Leiden is hiervan maandag vrijgesproken. Volgens het gerechtshof kan niet bewezen worden dat de vrouw de overval heeft gepleegd.
Op 3 december 2011 werd een koerier in de Surinamestraat overvallen door een Zwarte Piet. Een vrouwelijke Zwarte Piet zou daarbij hebben geholpen.
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden in hoger beroep 2,5 jaar cel tegen de vrouw.

'Niet kijken, doorrijden'

Het slachtoffer had op de betreffende ochtend net een pakketje bij een klant afgeleverd toen hij werd overvallen. Terwijl hij de auto weer instapte, stapte tegelijkertijd een Zwarte Piet in. Die richtte een vuurwapen op de koerier en zei: ‘Rijden, rijden, niet kijken, doorrijden. Denk om je leven. Wat heb je allemaal bij je?’
De koerier moest van de dader naar een industrieterrein rijden en daar parkeren en uitstappen. Het slachtoffer zag een grijze Peugeot 206 langsrijden, waar ook een Zwarte Piet in zat. De Zwarte Pieten reden achter elkaar weg. De auto van de koerier is later teruggevonden. Er waren verschillende pakketjes met telefoons uit zijn auto verdwenen.

Zes jaar cel voor mannelijke Zwarte Piet

Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs om de vrouw te veroordelen. De mannelijke Zwarte Piet werd eerder veroordeeld tot zes jaar cel.