Instellingen

Opstelten: 'Zeker 20 Syriëgangers terug in Nederland'

Jihadstrijders in Syrië
Jihadstrijders in Syrië

DEN HAAG - Het aantal Syriëgangers dat terugkeert naar Nederland is toegenomen. Ruim 20 personen met of zonder strijdervaring zijn weer in Nederland. Dat schrijft minister Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van Omroep West in december vorig jaar bleek dat er toen al zeker tien Syriëgangers uit Den Haag, Delft, Zoetermeer en Gouda waren teruggekeerd. De overheid richt zich daarom op het indammen van de bedreiging die zij in ons land vormen en het voorkomen van nieuwe aanwas jihadgangers van Nederland naar Syrië.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft 'substantieel'. Dit is het een na hoogste dreigingsniveau en betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is.'De dreiging die uitgaat van Nederlanders die aansluiting zoeken en vinden bij al-Qaeda verwante strijdgroepen in Syrië en van personen die terugkeren, is onverminderd groot’, concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof.

Het gaat inmiddels om ruim honderd Nederlanders die naar Syrië zijn vertrokken. Van hen zijn er ruim zeventig nog steeds in Syrië, stelt hij vast.

Zeker 10 Syriëgangers gedood

Minister Frans Timmermans zei al eerder dat er zeker tien Nederlandse Syriëgangers gedood zijn. Naast de dreiging van Syriëgangers, heeft de NCTV ook zorgen over openlijke jihadistische manifestaties in Nederland. Dit gebeurt zowel op internet, als op straat. Dit werkt volgens Schoof opruiend en kan leiden tot het 'legitimeren van geweld tegen Westerse doelwitten.'