Nieuw deze zomer: op de groene fiets naar het strand

DEN HAAG - In de zomer lekker een dagje naar het strand, kan voor automobilisten nog wel eens ontaarden in een nachtmerrie: files, volle parkeerplaatsen en veel stress.
Een nieuw plan dat is bedacht voor de Haagse Stadspartij door adviseur duurzame mobiliteit Bas Hilckmann en GreenBikes, moet daar met ingang van dit strandseizoen al een einde aan maken. Badgasten kunnen dan hun auto kwijt op een parkeerplaats aan de rand van Scheveningen en op de fiets naar het strand.

Waarom niet met de fiets?

Raadslid Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij kwam op het idee tijdens een discussieavond over de bereikbaarheid van Scheveningen. Daar werd gesproken over het beter benutten van grote parkeerplaatsen van bijvoorbeeld ministeries, de ANWB en Madurodam door daarvandaan taxibusjes naar zee te laten rijden op de drukke dagen. Maar, dacht hij: de busjes komen dan vervolgens ook nog gewoon in de file terecht. Waarom niet met de fiets naar het strand?
Voor de uitwerking zocht hij contact met Bas Hilckmann. Samen vonden ze in hun ogen de ideale oplossing. Het bedrijf GreenBikes koopt weesfietsen op die door de gemeente worden weggehaald. Dit zijn fietsen die bijvorbeeld al heel lang ongebruikt bij de stations of in het centrum van de stad staan. GreenBikes knapt die fietsen op en wil ze gaan verhuren. Dat gebeurt door jongeren die werkloos zijn en zo ervaring kunnen opdoen.

Duizend groene fietsen

GreenBikes gaat vanaf deze zomer Park & Bike Scheveningen opzetten. In eerste instantie gebeurt dat vanaf de parkeerplek van Madurodam, dat al medewerking heeft toegezegd, aldus Van Vulpen. Daar komen duizend groene fietsen te staan, die door mensen die naar het strand willen een dag van tevoren kunnen worden gereserveerd. Voor een schappelijke prijs kunnen badgasten dan hun auto kwijt en op de fiets naar zee. 'Een sportieve en ontspannen start van de stranddag,' vinden Hickmann en Van Vulpen.
Maar er zijn meer voordelen. ‘Dit is een sportieve en duurzame oplossing om op stranddagen de verkeersdruk rond Scheveningen te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren,’ aldus de initiatiefnemers. 'Uniek is dat het ook nog kansen biedt voor jongeren en een oplossing is voor het overschot aan weesfietsen in de stad.'

Proef

De nieuwe oplossing voor het parkeer- en fileprobleem begint dus deze zomer met een proef op een parkeerplek. Maar als dat een succes is, volgen er meer. En niet alleen op zomerse dagen. Want, zegt Hickmann, dit systeem kan ook worden ingezet bij evenementen. De kerntop, eind maart, komt nog iets te vroeg, maar waarom niet groene fietsen inzetten bij het WK-hockey? Of bij andere publiekstrekkers. Of misschien zelfs op gewone dagen waarbij mensen naar de rand van Den Haag gaan met hun auto en vervolgens lekker op de fiets stappen. Want uit allerlei onderzoek blijkt dat mensen die op de fiets naar de stad gaan, veel meer geld uitgeven in winkels en horeca dan automobilisten, die altijd de oplopende parkeermeter in het achterhoofd hebben.
Hilckmann: ‘Als je als stad gasten goed wilt ontvangen, moet je dit soort nieuwe initiatieven ontplooien. ‘