Huis Alphense Gosia doet nog steeds denken aan gruwelmoord

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het huis waar de vermoorde Gosia Orszulik uit Alphen aan den Rijn samen met haar man Maciej woonde is aan de buitenkant nog steeds verzegeld. Negen maanden na het misdrijf staat de flatwoning er nog onveranderd bij.

Door John van der Tol

Toch is het huis volgens justitie 'officieel vrijgegeven' en is de sleutel overgedragen aan de advocaat van verdachte Maciej. Raadsman Jeroen van der Linden wil daar weinig over kwijt. 'Ik ben niet degene die het appartement verzegelt', zegt hij. 'Of ik al dan niet een sleutel heb, doet niet terzake.'
In het huis waar Gosia samen met haar man Maciej woonde is het een rommeltje. Sporen van het onderzoek zijn nog duidelijk zichtbaar. Er liggen spullen van de recherche op de grond en bij het raam is een foto te zien van een man. Verder liggen er nog kleren en schoenen in één van de kamers.

'Er gebeurt niets'

Een buurman vertelt dat hij er al maanden niemand meer heeft gezien. 'Het is nog steeds verzegeld en er gebeurt al heel lang niets meer', zegt hij. Andere bewoners van de flat in de Saffierstraat willen of kunnen niets kwijt over de woning en het gruwelijke lot van medebewoonster Gosia.
De 32-jarige Alphense werd in mei vorig jaar als vermist opgegeven. Een paar dagen later werd haar echtgenoot Maciej door de politie aangehouden, omdat hij betrokken zou zijn bij de verdwijning van zijn vrouw. Lichaamsdelen van Gosia werden in Weteringbrug en Lisserbroek teruggevonden.

In stukken gezaagd

Het Openbaar Ministerie verdenkt Maciej ervan dat hij zijn echtgenote heeft gewurgd. Daarna zou de man het lichaam van zijn vrouw in stukken hebben gezaagd en gedumpt in het water. Volgens zijn psycholoog heeft hij 600 kilometer met de lichaamsdelen in zijn auto rondgereden.
De inmiddels 46-jarige verdachte heeft tijdens de eerste rechtszaak verklaard zich het misdrijf niet te kunnen herinneren. Volgens een psychiater kan er sprake zijn van 'dissociatieve amnesie'. 'Er zijn dan ervaringen waar je zelf in je geheugen niet meer bij kunt komen', vertelde zij tijdens de zitting.

Inhoudelijke behandeling

De moordzaak wordt door de rechtbank in Den Haag op 31 maart inhoudelijk behandeld. De eerste zitting op 3 februari werd op verzoek van advocaat Jeroen van der Linden aangehouden. Hij vroeg extra tijd om 2500 nieuwe pagina's in het dossier te kunnen lezen.