Haagse D66-lijsttrekker zegt ‘sorry’ voor aanval op VVD en PvdA

DEN HAAG - Uitspraken van de Haagse D66-lijsttrekker Ingrid van Engelshoven in haar campagnespeech hebben eind januari gezorgd voor een ruzieachtige sfeer in het college van burgemeester en wethouders. Van Engelshoven die naast lijsttrekker ook wethouder van Onderwijs is, ging uiteindelijk door het stof.
Verschillende bronnen op het Haagse stadhuis bevestigen aan Omroep West dat de collega-wethouders van PvdA, VVD en CDA  excuses eisten en kregen van Van Engelshoven. De heren waren woedend over de manier waarop de D66-lijsttrekker de aanval opende op de VVD en de PvdA bij de start van de campagne van D66.
PVV-gedachtegoed
Van Engelshoven sprak in haar campagnespeech op 6 januari haar zorgen uit over de verdere opmars van de PVV van Geert Wilders in Den Haag. De VVD en de PvdA zouden volgens haar hebben meegeholpen om het PVV-gedachtegoed verder te brengen.
‘De VVD heeft dat geluid eerder aan de macht geholpen. Dat deden ze landelijk en er is geen reden om te twijfelen dat ze dit lokaal ook zullen doen,’ zo zei ze. Ook stelde ze dat de kernwaarden van de VVD geen ‘vrijheid’, verdraagzaamheid’ en ‘gelijkwaardigheid’ zijn maar eerder ‘uitsluiting’, ‘onverdraagzaamheid’ en ‘populisme’.
'Tsunami van Oost-Europeanen'
Over de PvdA zei ze dat ook deze partij het PVV-sentiment vleugels heeft gegeven. ‘Want waarom nam anders PvdA-wethouder Marnix Norder de letterlijke woorden van Geert Wilders over toen hij sprak van een ‘tsunami van Oost-Europeanen’?’, zei Van Engelshoven in haar speech.
De woorden van Van Engelshoven schoten VVD en PvdA volstrekt in het verkeerde keelgat. Ook het CDA vond de frontale aanval ongepast. De uitspraken zouden teveel ‘op de man’ zijn gespeeld en afbreuk doen aan de goede samenwerking de afgelopen jaren in het college.
Publiekelijk excuses
De wethouders hebben nog overwogen om Van Engelshoven publiekelijk excuses te laten maken maar zagen daar uiteindelijk van af om geen extra nadruk te leggen op het conflict.  Inmiddels zijn de gemoederen in het Haagse college weer tot bedaren gebracht.    
Een woordvoerder van D66 wilde niet ingaan op de kwestie. 'Zoals gebruikelijk kunnen wij ons niet uitlaten over zaken die in de vertrouwelijkheid van een collegevergadering worden besproken.'