Instellingen

Bordje wijst kitesurfers weg naar ziekenhuis

De stalen pijp staat met hoog water in het water en is slecht zichtbaar voor de kiters
Kitesurfers zijn creatief met het afgebroken verkeersbord
Deze foto is vorige week naar de gemeente Den Haag en de reddingbrigade gestuurd

DEN HAAG - Je kan wachten tot er een ongeluk gebeurt, of je knutselt zelf een waarschuwingsbordje. Kitesurfers hebben bij de Zandmotor zelf een bord 'Ziekenhuis' opgehangen, om te voorkomen dat iemand bij springvloed tegen een paal vliegt.

'Als het springvloed is, zie je de paal niet in het water. Dat is levensgevaarlijk voor kiters', vertelt amateurfotograaf Edwin Paul Brink. Hij fotografeert Haagse kitesurfers.

Zondag 16 februari zag hij het bijna misgaan bij de Zandmotor, tussen Kijkduin en Monster. 'Het was een mooie dag. Het was springvloed. Er waren zo'n veertig kiters. En dan zo'n metalen buis in het water. Dat is vragen om ellende,' zegt Brink. Hij waarschuwde de reddingsbrigade. 'Zij zouden het doorgeven aan de gemeente. De gemeente zou het doorgeven aan de provincie. Sindsdien is het stil. En de paal staat er nog steeds', vertelt Brink.

Zelf de paal uit de grond trekken is geen optie, weet Brink: 'We hebben met een grote groep aan die paal getrokken. Geen millimeter beweging.'

Natuurlijk een knipoog

Een van de kiters werkt bij een sloop. Hij vond een bordje met 'Ziekenhuis'. Dat hebben ze deze week aan de paal bevestigd. 'Het is natuurlijk een knipoog. En tegelijkertijd is het nu een stuk veiliger.'