Engelse kok verovert Haagse keuken

DEN HAAG - De Engelse keuken? Veel mensen schudden vaak een beetje meewarig het hoofd. Fish, chips, beans. Dat is het dan wel zo’n beetje.
Maar niets is minder waar, zegt Andrew Kay, van Latest Media. De Britse eetfanaat maakt voor een nieuw televisiestation in de regio Sussex een zesdelig serie waarbij chefs uit het Engeland naar een ander land gaan om daar met een collega te koken. En hij kan niet benadrukken hoe volwassen de Engelse keuken tegenwoordig is. Volgens hem is het lekkere eten op het eiland tegenwoordig zelfs een goede reden voor toeristen om de oversteek te maken.
Volgens Kay bewijst onder meer het Brighton & Hove Food and Drink Festival - waarvan dit jaar de dertiende editie wordt gehouden - dat Engeland tegenwoordig culinair niet meer het lachwekkende onderdeurtje van Europa is. Het festival trekt jaarlijks 160.000 bezoekers uit de regio en ver daarbuiten. Twee jaar geleden werd er ook een nieuwe tak aan vast geknoopt: de International Chef Exchange (ICEx). Doel daarvan is om de wereld producten en diensten uit de regio te tonen en om kwaliteitschefs en producenten uit andere streken uit te nodigen hun kookkunsten en lokale producten ter plaatse te tonen.

Ervaring, kennis en gerechten uitwisselen

Het festival laat ook koks uit het gebied naar andere landen reizen om daar met collega’s ervaringen, kennis en gerechten uit te wisselen. Maandagavond nam Micheal Bremner, kok van het restaurant 64 Degrees uit Brighton daarom de keuken over van restaurant Basaal aan de Dunne Bierkade in het centrum van Den Haag. Samen met chef Bas Oonk zette hij een select gezelschap van vrienden, leveranciers en familie een avondvullende dis met een duidelijk Brits stempel: Sussex Gin and Tonic, gevolgd door herring, pickles and lardo, daarna ox tongue & cheeck, celeriac, tarragon, tussendoor nog chocolate en als afsluiting een selection of Sussex Cheeses.
De Engels kok vond het bijzonder om in Nederland aan de slag te gaan, zei hij. ‘Het team hier is fantastisch. Iedereen is geweldig. Het is erg leuk.’ Of hij echter zijn Nederlandse collega Oonk nog wat kon leren, twijfelde hij. ‘Waarschijnlijk niet. Hij is erg goed. Ik heb wel twee dingen geleerd, maar die ga ik niet vertellen. Dat houd ik voor mezelf.’

'Het gaat heel erg goed'

Voor de chef van Basaal verliep de uitwisseling ook positief. ‘Het is meer dan je andere inzichten krijgt, andere manier van opmaken, een andere manier van kijken naar eten. Alleen al het er samen over hebben is erg leuk en belangrijk.’ Bovendien werkte de samenwerking soepel. ‘We kunnen goed met elkaar opschieten. Het gaat heel erg goed.’
De gasten zaten ondertussen smullen, ook al komt de kok van overzee. ‘De Engelse keuken heeft een inhaalslag gemaakt. Wat wij te eten krijgen is heel exquise, heel erg goed,’ aldus Rob Franken van Euro-Toques Nederland, de organisatie die opkomt voor het behoud van culinaire tradities en de bescherming van kleine producenten.

'In ieder geval een leuke tijd'

Organisator, Andrew Kay is aan het einde van de avond tevreden. ‘Ik denk dat we er allemaal op vooruit gaan. En ook al veranderen we de wereld er niet door, dan hebben we het in ieder geval een leuke tijd. Wat hebben te verliezen?’