IN BEELD: Gouden feestje in Haagse Ridderzaal

DEN HAAG - ‘Het was zeer indrukkend. De vijfde plaats in het medailleklassement, voor veel wintersportlanden. Dat is iets om trots op te zijn’, dat zei premier Mark Rutte vanmiddag bij de ontvangst van de Olympische ploeg in de Ridderzaal in Den Haag.
Op weg naar het Binnenhof werden de Nederlandse medaillewinnaars door honderden fans luid toegejuicht. Olympisch kampioen Ireen Wüst vond het geweldig. ‘In Sotsji hebben we niet echt meegekregen hoe het leeft hier. Wat we nu beleven is geweldig’, zei ze.
Alle gouden medaillewinnaars werden in de Ridderzaal koninklijk onderscheiden. Niet - zoals vroeger - bij een ontvangst op paleis Noordeinde door toenmalig Koningin Beatrix. Nu kregen ze de versierselen uitgereikt door minister Schippers van sport. Koning Willem Alexander en koningin Maxima waren wel bij de ontvangst aanwezig.
Niet alleen de sporters zelf kregen onderscheidingen. Ook de coaches Gerard Kemkers en Jac Orie werden Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De twee stonden aan de basis van het oranje schaatssucces in Sotsji.