Haags kapitaal zoon Janoekovitsj onder vuur

DEN HAAG - Twee anti-corruptiegroepen in Oekraïne willen dat de Haagse bankrekeningen van de zoon van de verdreven president Viktor Janoekovitsj bevoren worden.
De 41-jarige Alexander Janoekovitsj wordt door het Anti-Corruption Action Center in Kiev en zusterorganisatie PEPWatch ervan beschuldigt dat hij een groot bedrag heeft weggesluisd via een Nederlandse belastingroute.
Volgens de organisaties zijn de belangen en het geld van zoonlief sinds eind 2011 ondergebracht in Mako Holding en Artvin Holding, aan de Alexanderstraat in Den Haag, op het adres van een internationaal belastingkantoor. Via de Nederlandse belastingroute en Zwitserse bedrijven trekt de presidentszoon aan de touwtjes bij mijnbouw- en wijnbouwbedrijven in zijn land.

Bijna rijkste man van Oekraïne

Janoekovitsj junior is de op en na rijkste man in zijn land, met een geschat vermogen van ruim een half miljard dollar. Hij profiteerde flink van de positie van zijn vader. In drie jaar tijd is zijn vermogen met 7285 procent gestegen. Alexander runde ook de Ukrainian Bank of Development.

Onrust in Kiev

President Viktor Janoekovitsj ontvluchtte Oekraïne vorige week, een dag voordat hij officieel werd afgezet. Het is al een tijd onrustig op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev, waar tegen de president wordt gedemonstreerd. Volgens de oppositie zijn er al zeker honderd doden gevallen. De waarnemend president Toertsjinov maakt donderdag een nieuwe regering bekend. Demonstranten zijn nog niet van plan het Onafhankelijkheidsplein te verlaten.