Woede om aanstaande sloop tegelkunstwerk Schilderswijk

DEN HAAG - Nu de sloop nadert, is de woede en frustratie enorm opgelopen. Het tegelkunstwerk van Berry Holslag in de Haagse Schilderswijk grenst aan huizen die gesloopt gaan worden. Een speciaal actiecomité doet er nu samen met de kunstenares alles aan om het kunstwerk te behouden.
Hoewel de sloop van de aangrenzende panden al twee jaar bekend is, lijkt men nu pas de ernst van de zaak in te zien. Onder meer diverse bekende Hagenaars worden gevraagd zich te laten horen. Ook wordt  geprobeerd om een gesprek aan te gaan met de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh. Tevens werd een speciale website gemaakt.
De actievoerders hopen hiermee dat de muur met het kunstwerk alsnog overeind kan blijven. Als het huizenblok is gesloopt, zouden er dan nieuwe woningen tegenaan gebouwd kunnen worden. Een andere optie is het verplaatsen van het kunstwerk naar een andere muur in de stad. Daarvoor heeft het actiecomité al diverse locaties aangewezen.
Woningcorporatie Haag Wonen zegt in een reactie de sloop al twee jaar geleden te hebben aangekondigd. Ook vroeg het bedrijf enkele maanden geleden een offerte aan om het kunstwerk te laten verwijderen voor hergebruik.

Berry Holslag

Het tegelwandschilderij werd in 1987 gemaakt en laat zien hoe de Tenierstraat er in Den Haag vroeger uitzag. Het werk werd gemaakt door kunstenares Berry Holslag, die meerde beelden in de stad op haar naam heeft staan. Op de hoek van de Van Dijckstraat met de Abraham Bloemartstraat is het kunstwerk nu nog te zien.  
Ook de Haagse politiek begint zich inmiddels met de zaak te bemoeien. Eerder liet Groenlinks weten het ‘doodzonde’ te vinden als het kunstwerk zou verdwijnen.