Vredesactivist Mient Jan Faber omarmt kernwapens nu

DEN HAAG - Mient Jan Faber, een van de drijvende krachten achter de strijd tegen de kernwapens in de jaren tachtig, distantieert zich van de acties die Nederland destijds op zijn kop zetten. Hij doet dat in het maandblad Kerk in Den Haag.
Over de befaamde leus van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) Help de kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Nederland, zegt hij nu: 'Dat was allemaal romantiek. Het idee van een kernwapenvrije wereld is flauwekul, daar zal nooit iets van terechtkomen.'
Faber (73) was van huis uit een wis- en natuurkundige. Hij werd destijds het gezicht van het IKV, een organisatie waarvan hij algemeen secretaris was. Zijn uitspraken over de toenmalige strijd tegen de kernwapens doet hij in het maandblad Kerk in Den Haag naar aanleiding van de internationale nucleaire top eind maart.

'Geen betere garantie voor wereldvrede dan kernwapen'

Ooit pleitte hij tijdens de grootste betoging ooit in Nederland, 550.000 demonstranten in Den Haag in 1983, vurig tégen kernwapens, anno 2014 beweert hij het tegenovergestelde: 'Er is geen betere garantie voor de wereldvrede dan het kernwapen. Natuurlijk weet je het nooit 100 procent zeker. Er kan ergens een Hitler opstaan. Maar dan zullen de andere grootmachten collectief reageren om het gevaar af te wenden. Er is alle reden om gerust naar bed te gaan."
Het liefst zag Faber helemaal geen kernwapens, maar hij ziet de situatie waarin we leven als idioot en amoreel. 'Maar aangezien er wel kernwapens zijn, kun je ze maar beter inzetten om de stabiliteit te bevorderen. Ik heb me erbij neergelegd', aldus de man aan wie het woord vredesactivist decennia lang automatisch was gekoppeld.
In oktober vorig jaar was het 30 jaar geleden dat de vredesdemonstratie tegen de kruisraketten gehouden iss, Omroep West sprak met Faber.