Instellingen

Fractie Erbas begint zwijgend in provincieparlement

Een verkiezingsaffiche van Bahattin Erbas voor de verkiezingen van 2011.
Een verkiezingsaffiche van Bahattin Erbas voor de verkiezingen van 2011.

DEN HAAG - Het omstreden Statenlid Bahattin Erbas is woensdagmorgen officieel begonnen als onafhankelijke Statenfractie in het provincieparlement.

Tijdens de eerste vergadering voor de nieuwe partij sprak hij geen woord. Hij zat in de zaal vlak voor de PvdA-fractie waar hij in januari uit is gezet. Die partij wil dat Erbas zijn zetel opgeeft, omdat hij als gemeenteambtenaar voor tienduizenden euro's heeft gefraudeerd.

Niet 'gestolen'

De politicus weigert dat en stelt recht te hebbben op een plaats in Provinciale Staten, aangezien hij veel voorkeursstemmen onder Turken binnenhaalde.  Ondanks alle druk en negatieve publiciteit vindt hij nog steeds dat hij de zetel niet 'gestolen' heeft van de PvdA. Hij zegt toe bij volgende vergadering wel mee te doen aan de discussie, maar zou zich nu nog moeten inwerken.

Erbas spreekt tegen dat hij alleen Statenlid is geworden om de ruim 1100 euro onkostenvergoeding per maand op te strijken. Hij herhaalde dat hij iets voor zijn kiezers in Zuid-Holland wil betekenen. PvdA-fractievoorzitter Ron Hillebrand vindt het 'zuur' dat de partij de zetel nu definitief is kwijtgeraakt. Hij zal Erbas niet isoleren of doodzwijgen in de komende periode.