CDA wil meer actie tegen graffiti

Graffiti spuiten
Graffiti spuiten
DEN HAAG - De lelijke graffiti op geluidsschermen en in tunneltjes in de omgeving van stations moet binnen 24 uur worden weggehaald om Nederland er wat mooier uit te laten zien.
Dat vindt het CDA in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Oegstgeest, Leidschendam-Voorburg en Gouda en het Tweede Kamerlid Sander de Rouwe. De christen-democraten hebben samen en plan opgesteld voor een effectievere aanpak van graffiti op stations, langs het spoor en bij tunnels en viaducten.
Het Haagse CDA-raadslid Cees Pluimgraaff vindt dat een van de belangrijkste dingen die moet worden geregeld is dat er meer duidelijkheid komt over wie verantwoordelijk is voor de preventie, aanpak en verwijdering van graffiti langs het spoor. ‘De NS, ProRail en de gemeente werken hierin niet voldoende samen,’zegt hij. ‘Hierdoor wordt graffiti vaak niet verwijderd en ziet de openbare ruimte er onverzorgd uit. Dit terwijl het spoor en de stations toch het visitekaartje zijn van je stad, veel bezoekers komen hierlangs onze stad in.’

Daders zelf graffiti laten verwijderen

Maar het blijft niet bij vragen. Het CDA doet in het gemeenschappelijke plan ook diverse voorstellen. Zo wil de partij dat mensen uit de omgeving een oogje in het zeil gaan houden. Daders zouden bestraft moeten worden door ze zelf hun eigen graffiti te laten verwijderen.
Pluimgraaff: ‘Het plaatsen van beplanting, ook aan de binnenzijde van de geluidsschermen, kan al een stuk helpen. Maar dit kan alleen als onderhoud aan de beplanting niet voor hinder zorgt bij het treinverkeer. Daarnaast zal bij toekomstig onderhoud ook gebruik moeten worden gemaakt van graffitivoorkomende technieken, denk aan coatings en roosters.’
Overigens wil de partij ‘mooie graffiti’ gedogen.