GroenLinks: 'Nieuwe Haagse raad moet cultuurpaleis stoppen'

Maquette Cultuurpaleis Den Haag
Maquette Cultuurpaleis Den Haag
DEN HAAG - De nieuwe Haagse gemeenteraad moet zich na de verkiezingen op 19 maart opnieuw buigen over het cultuurpaleis. Dat vindt GroenLinks in Den Haag.
De partij dient op 26 maart, de eerste raadsvergadering na de verkiezingen een motie in om het cultuurpaleis alsnog te stoppen. ‘Wat ons betreft is de eerste actie van de nieuwe gemeenteraad het stopzetten van het huidige Spuiforum-plan’, zegt GroenLinks-lijsttrekker Inge Vianen.
In het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein in Den Haag komen het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden hiervoor gesloopt. De kosten voor het prestigieuze bouwproject zijn 181 miljoen euro.
Impuls voor economie
Afgelopen najaar gaf een meerderheid van de Haagse gemeenteraad groen licht voor het project. Volgens de voorstanders geeft het cultuurpaleis de binnenstad een impuls en dat is goed voor de lokale economie. De hele oppositie en PvdA-raadslid Gerard Verspuij stemden tegen omdat ze het cultuurpaleis te duur is vinden en er geen steun vanuit de stad voor zou zijn.
GroenLinks wil dat er op het stadhuis een nieuwe wind gaat waaien na de verkiezingen. ‘Voor ons is het ondenkbaar dat dit college na de verkiezingen gewoon terugkeert en het Spuiforum-plan doorzet’, zegt Vianen.

Opiniepeiling

Uit de laatste opiniepeiling van TNS NIPO begin februari blijkt dat het huidige college van PvdA, VVD, D66 en CDA de meerderheid verliest. Daarmee is er virtueel ook geen meerderheid meer voor het cultuurpaleis. Een aantal oppositiepartijen en PvdA-raadslid Gerard Verspuij zeggen het besluit over het cultuurpaleis te willen terugdraaien na de verkiezingen.