Instellingen

Verkiezingsdebat in Nieuwkoop: zwembaden, nieuwbouwwoningen en koopzondagen

NIEUWKOOP - Is er straks nog een zwembad en een sporthal in Nieuwkoop? Deze landelijke gemeente heeft 37 miljoen euro moeten afboeken op grondspeculatie. Wat betekent dat voor de inwoners, waarop moet bezuinigd worden? Gaan sportclubs en de bibliotheek de gevolgen merken? 'De gemeente mag niet bezuinigen op sporthallen en zwembaden', is de eerste stelling bij het Nieuwkoopse verkiezingsdebat op Radio West.

Paul Platen (VVD) en  Marco Oehlenschläger (D66) kruisen over deze kwestie de degens. Beide partijen zijn voor bezuinigingen. 'We moeten nog eens kritisch kijken naar het aantal voorzieningen dat we aanbieden in Nieuwkoop', zegt Paul Platen (VVD). 'Wij hebben drie keer zoveel voorzieningen in Nieuwkoop, als in een gemiddelde gemeente.' Nieuwkoop heeft dus niet zoveel sporthallen nodig als nu.  

1.500 nieuwe woningen

De gemeente heeft voor de crisis voor tientallen miljoenen grond gekocht. Nu de prijs is ingezakt, ontvangt de gemeente veel minder dan gepland. Om verder verlies te voorkomen heeft Nieuwkoop een ambitieus plan opgesteld om in tien jaar 1.000 tot 1.500 woningen of kavels te verkopen. Lukt dat? En voor wie zijn die woningen? Voor mensen met geld of kunnen jongeren en ouderen straks ook nog aan een woning komen? Berry Dors (MPN-PN) denkt dat het college vooral bouwt om geld te verdienen, en niet voor starters en ouderen. Hij twijfelt ook of het wel nodig is. Lijsttrekker en verantwoordelijk wethouder Trudy Veninga (CDA) denkt van wel: 'die 1.500 woningen zijn gewoon nodig.

Koopzondagen in Nieuwkoop

De winkels mogen in Nieuwkoop maximaal twaalf zondagen per jaar open zijn. Maar de gemeente mag dat aantal koopzondagen uitbreiden. Supermarkten en een bekend tuincentrum zeggen verlies te lijden omdat de klanten nu op zondag uitwijken naar andere gemeenten. Ondernemers voeren via social media actie voor meer koopzondagen. Maar niet iedereen zit daar op te wachten. Elias van Belzen, frontman van de SGP-ChristenUnie, bijvoorbeeld. Volgens Guus Elkhuizen is het juist wel een goed idee.

Van Belzen ziet de zondag als een 'gift van God', om door te brengen met het gezin en de familie. Maar daar houdt het niet op, want ook voor kleine ondernemers zouden meer koopzondagen niet goed zijn. Elkhuizen wijst op de ondernemers die juist wel graag op zondag open willen gaan.

De Omroep West-verkiezingskaravaan

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt Omroep West door de regio, met de Verkiezingskaravaan. Iedere dag bezoeken we een andere gemeente. De dag wordt afgesloten met korte live-radiodebatten vanuit een kroeg. We praten over hete hangijzers in de gemeente met kleine discussies en vooral veel verschillende meningen, een gesprek met politici en vooral met ‘gewone’ mensen. Publiek is meer dan welkom!

Vanaf 13.00 uur ‘s middags zijn de verslaggevers regelmatig te horen op 89.3 Radio West. Het debat is te horen tussen 18.00 en 19.00 uur. In TV West Nieuws wordt vanaf 17.30 uur verslag gedaan.