West-Safari: 'De sloper van De Schildershoek'

DEN HAAG - We zijn nog maar net het huis binnengestapt of ‘meneer Rachid’ komt op de gang voorbijracen. Hij is zijn nieuwe elektronische rolstoel aan het uitproberen en hij is absoluut niet tevreden.
Het voertuig gaat meneer Rachid niet hard genoeg. Hij probeert zijn onvrede met handen en voeten aan ons duidelijk te maken, want praten kan hij vrijwel niet meer. Uit de klanken en enkele woorden die hij weet te produceren begrijpen we dat hij eerder een scootmobiel had, en dat die veel harder reed.

Scheuren door de gangen

Ergotherapeut Mirjam Doesburg is meneer Rachid geduldig aan het uitleggen dat het normaal is dat een elektronische rolstoel minder hard rijdt dan een scootmobiel. Maar de bewoner lijkt niet tevreden met dit antwoord. Hij wil scheuren door de gangen.
Doesburg vertelt ons: ‘Meneer Rachid houdt van hardrijden. Daarnaast is hij bang dat hij met een 'trage' elektrische rolstoel niet op tijd bij de wc kan komen als hij moet plassen.’

Een lieve sloper

De ergotherapeut verhaalt verder: ‘Meneer Rachid heeft sinds gisteren een nieuwe rolstoel die veel steviger is. Dat is ook wel nodig want hij botst nog wel eens ergens tegen aan. We noemen hem hier 'De Sloper van De Schildershoek'. Maar wel een lieve sloper’, zegt Doesburg lachend.
Meneer Rachid heeft haar laatste woorden al niet meer gehoord. Hij rijdt alweer door de gangen in een tempo dat niet gerust stelt.