Zwanendrifter Groene Hart betrapt op vangen wilde zwanen

zwaan
zwaan
NIEUWERBRUG - Een 69-jarige zwanendrifter uit Nieuwerbrug is woensdag betrapt op het vangen van ongeringde wilde zwanen. Volgens de politie zag iemand dat hij zwanen aan het mishandelen was in een weiland in Wilnis.
De politie vond de man bij de Korenmolenweg waar hij net een zwaan had gevangen met een vangstok. In en bij zijn terreinauto werden achttien zwanen gevonden. De politie zegt dat een aantal daarvan was besmeurd met bloed.
Volgens de zwanendifter is dat 'een grote leugen'. 'Er was geen druppel bloed zichtbaar', laat de man aan Omroep West weten.

Negen ongeringde zwanen

De man heeft een vergunning voor het vangen (driften) van zijn eigen geringde zwanen. Omdat hij ook negen ongeringde zwanen had, maakt de politie proces-verbaal op tegen de man. 'De politie is hier geweest en ze hebben geconstateerd dat er niks aan de hand was', reageert de zwanendrifter op dit nieuws.
De man noemt het bericht van de politie 'treurig'. 'Je weet hoe mensen erop reageren: daar heb je die dierenbeul weer. Maar dat is niet zo.'

Verkocht als siervogel

Zwanendriften is een vorm van pluimveehouderij waarbij de zwanen in het wild worden gehouden. Als ze groot genoeg zijn, worden ze gevangen en verkocht als siervogel. Om te voorkomen dat de zwanenkuikens wegvliegen wordt de vleugelpin van een van de vleugels onverdoofd verwijderd.
Afgelopen najaar stelde GroenLinks in Alphen aan den Rijn vragen over de zwanendrifter uit Nieuwerbrug. De partij wil dat er een einde komt aan de 'illegale' zwanendrift en dat de politie daarop toeziet. De man reageerde hier woedend op. 'Ze zeggen dat ik illegaal zwanendrift, maar dat is een leugen. Ik heb gewoon een vergunning.'