Instellingen

Drie nieuwe monumenten in Leiden

LEIDEN - De binnenstad van Leiden heeft er sinds deze week drie monumenten bij. De panden hebben de status gekregen van beschermd gemeentelijk monument.

Het gaat om de Kaasmarktschool aan de Koppenhinksteeg, de transformatorzuil Peperbus op het Vrouwenkerkhof en een achterhuis van een pand aan de Herengracht.

Monumenten

Wethouder Jan-Jaap de Haan van Cultuur ligt de keuzes toe. ‘De voormalige Kaasmarktschool uit 1908 is een bijzonder pand. Het is een karakteristiek voorbeeld van de scholenbouw aan het begin van de twintigste eeuw’, aldus de wethouder. ‘De Peperbus is een zichtbaar restant dat ons herinnert aan de industrialisatie aan het einde van de negentiende eeuw.’

Het derde nieuwe monument aan de Heregracht is een pand uit de zeventiende eeuw, dat in 1983 verbouwd is van pakhuis tot eengezinswoning. ‘Het is uniek dat de oorspronkelijke houtconstructie uit 1660 nog aanwezig is’, aldus De Haan.

2800 monumenten

Leiden is de derde monumentenstad van Nederland en telt samen met de rijksmonumenten in totaal meer dan 2800 monumenten.