Instellingen

VVD-wethouders stappen het vaakst op

DEN HAAG - Wethouders van VVD-huize moeten het vaakst het veld ruimen. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Binnenlands Bestuur. Volgens het blad zijn wethouders van lokale partijen juist opvallend stabiel.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 leverden alle lokale partijen gezamenlijk 377 wethouders. Op 15 februari 2014 was bijna tweederde (62,8 procent) van de lokale wethouders nog in functie. Van de VVD-wethouders is 54,3 procent ongewijzigd gebleven.

Van de PvdA'ers zijn 55,3 procent van de wethouders de afgelopen periode in gebleven. Het CDA doet het nog iets beter dan de lokale partijen. Bijna 64 procent van de CDA-wethouders zit nog steeds op het pluche. 

Grote winst voor lokale partijen

Vier jaar geleden boekten de lokale gemeenteraadspartijen grote winst. In maar liefst 217 gemeenten werden lokale partijen de grootste. In 226 gemeenten traden ze toe tot het gemeentebestuur.

Het opstappen van een wethouder hoeft overigens niet altijd het gevolg te zijn van een politieke crisis. Ook gezondheidsredenen of een andere baan kunnen oorzaken zijn van het vertrek van een wethouder.