Verkiezingsdebat in Bodegraven-Reeuwijk: Armoedebestrijding, sociale huurwoningen en zwaar vrachtverkeer

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Je zou het misschien niet zeggen als je er rondrijdt, maar ook in Bodegraven-Reeuwijk wonen mensen die het financieel moeilijk hebben. De gemeente krijgt geld van het Rijk voor armoedebestrijding, maar daar zou onvoldoende mee gebeuren. De armoedebestrijding is dan ook één van de thema's van het verkiezingsdebat in Bodegraven-Reeuwijk.
De gemeente doet niet te weinig aan armoedebestrijding, zegt Lizette Visscher (VVD). 'We hebben een fonds voor armoedebestrijding, en dat fonds is nog altijd niet leeg.' Volgens haar is het zaak beter te communiceren over de mogelijkheden die mensen met een kleine beurs hebben, om bij de gemeente aan te kloppen.
Ook GroenLinks is het daarmee eens: 'We moeten die doelgroep beter bereiken. Mensen weten te weinig over wat de gemeente kan doen', zegt Robèrt Smit. ChristenUnie-frontman Arie de Groot wijst op de sociale uitsluiting, waar armere mensen mee te maken krijgen. 'We moeten met kerken en verenigingen om tafel, om sociale uitsluiting te voorkomen.'

Sociale huurwoningen in Bodegraven-Reeuwijk

Er is in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk geen voorrangsregeling meer bij toewijzing van huurwoningen. Woningzoekenden buiten de gemeente hebben precies evenveel rechten als inwoners van de gemeente. Het gevolg kan zijn dat kinderen niet in de buurt van hun ouders kunnen wonen. De PvdA wil daar wat aan doen, want 'als we voor elkaar moeten gaan zorgen, dan moeten we ook in de buurt van elkaar kunnen wonen', aldus lijsttrekker Lisbeth Hertogh (PvdA).
Maar kan dat zomaar? Volgens Jan Leendert van den Heuvel (SGP) zijn er allerlei Europese, landelijke en provinciale regels die voorrangsmaatregelen beperken. In plaats daarvan moet de gemeente meer doen om de bouw weer op gang te krijgen. Er moet meer gebouwd worden, zodat er voor iedereen die wil een woning is. Ook D66-lijsttrekker Elly de Vries wijst op die regelgeving. 'We moeten scheefwonen aanpakken, zodat mensen met een hoger inkomen niet meer in een té goedkoop huis kunnen wonen', zegt zij. Dat zou de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Dan ontstaat ruimte voor starters en senioren.

Vrachtwagens in Bodegraven-Reeuwijk

Vrachtwagens zijn nodig voor de vele bouwprojecten in het gebied, maar de wegen kunnen het gewicht niet aan. Het gevolg is dat de wegen in het Reeuwijkse plassengebied kapot gaan. Er zijn snelheidsbeperkingen en je mag niet overal met een zware vrachtauto rijden, maar is dat niet voldoende?
Volgens het CDA en Burgerbelangen is het nodig het zware vrachtverkeer volledig te weren uit de gemeente. Beide partijen wijzen op de huizen en wegen die door het vrachtverkeer 'kapot worden gereden'.

De Omroep West-verkiezingskaravaan

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt Omroep West door de regio, met de Verkiezingskaravaan. Iedere dag bezoeken we een andere gemeente. De dag wordt afgesloten met korte live-radiodebatten vanuit een kroeg. We praten over hete hangijzers in de gemeente met kleine discussies en vooral veel verschillende meningen, een gesprek met politici en vooral met ‘gewone’ mensen. Publiek is meer dan welkom!
Vanaf 13.00 uur ‘s middags zijn de verslaggevers regelmatig te horen op 89.3 Radio West. Het debat is te horen tussen 18.00 en 19.00 uur. In TV West Nieuws wordt vanaf 17.30 uur verslag gedaan.